Screenshot uit NAC-journaal.
Screenshot uit NAC-journaal.

De Rat neemt Kim Jong Stef en Kam'raad Perry op de hak

  NAC

STEENAKKER - ‘U kijkt naar het journaal van de Vrije Democratische Volksclub NAC Breda’. Het is de eerste zin van een geheel naar Noord-Koreaans voorbeeld gemaakt voetbaljournaal, samengesteld door fanzine De Rat.


Het beeld is compleet, een zwevend en jengelende begintune, een Koreaanse dame die trots het journaal aankondigt en vervolgens in onvervalst Koreaans nieuws brengt over de Grote Leider.

Tenminste, dat zegt ze waarschijnlijk, te begrijpen is het niet. De ondertiteling laat echter niets te wensen over aan duidelijkheid. ‘Het enige echte nieuws over de Volksclub, de grondleggers van al het voetbal’.

Ruim vier minuten gaat het verder. ‘Onze Grote Leider Kim Jong Stef en zijn Kam’raad Perry, de Grote uitvinders van TV, internet en zuurstof.’

Geheel naar Noord-Koreaans gebruik krijgt de media een veeg uit de pan. De voetbalverslaggevers hebben het uiteraard gedaan, aldus de dame. Het filmpje is een reactie op de aankondiging van NAC om alleen op vrijdag 45 minuten vrij te houden voor interviews met spelers.

Vandaar ook de droogkomisch aankondiging op De Rat. ‘Het is vrijdagmiddag 12.00 uur. Op het trainingscomplex in Zundert is het wekelijkse persmomentje aangebroken. NAc heeft ook maar meteen al het NAC nieuws samengevat, handig gestroomlijnd in een bescheiden nieuwsbulletin.

Dat journaal moet natuurlijk zelf bekeken worden.