NAC aan de Beatrixstraat. Onderdeel van een serie nostalgische voetbalfoto's van Marco Magielse.
NAC aan de Beatrixstraat. Onderdeel van een serie nostalgische voetbalfoto's van Marco Magielse. Marco Magielse

Terug naar de Beatrixstraat met Marco Magielse

NAC

BREDA - Het laatste zetje naar een aparte website voor stadionfoto’s kreeg fotograaf Marco Magielse afgelopen jaar, toen journalist Sjoerd Mossou op zoek was naar een cover voor zijn boek Avondje NAC. Hij kwam terecht bij de voormalige huisfotograaf van NAC.

Die toverde een sfeervolle avondfoto van de hoofdtribune aan de Beatrixstraat uit zijn archief, die de cover van het inmiddels prijswinnende boek siert. “De foto komt uit een kleurenserie die ik gemaakt heb voor onder meer de gemeente Breda in het laatste jaar voordat het stadion verdween. Gemaakt op 6x6 negatieven. Ik kwam op het idee omdat ik wel veel voetbalfoto’s had gemaakt, maar me afvroeg of het stadion er eigenlijk wel goed opstond.”

“Na gesprekken met de gemeente is het een boekje geworden dat ook over de wijk ging, met onder meer zwembad ‘t Ei. Dat boekje heeft in die tijd, 1996, eigenlijk nooit goed de aandacht gehad en mijn foto’s dus ook niet. Met Avondje NAC kwam dat weer terug.”

“Ik wist destijds precies wat ik wilde maken. Het spelershome, het frietkotje. Ik hoefde ze alleen nog maar te maken”, vertelt de Bredase fotograaf. De serie ademt voetbal zoals dat in Nederland nauwelijks meer wordt beleefd. Doorzichtjes vanuit de straat in het stadion, jongens die door het hek een vleugje van de wedstrijd willen meekrijgen.

De aandacht voor de serie bracht hem op een idee. “Deze week heb ik ook nog zwart-wit foto’s toegevoegd aan de site. Die zijn allemaal gemaakt sinds 1989, toen ik voor het eerst bij NAC kwam. Ik heb trouwens nog veel meer foto’s van NAC liggen”, zo belooft hij.

Magielse beperkte zich overigens niet alleen tot NAC. “Ik heb denk ik foto’s van veertig tot vijftig voetbalstadions liggen. Op de site staan er nu veertien. Ik heb nog wel wat te doen de komende tijd. De Kraal, het oude stadion van VVV, Gelsenkirchen. Het desolate spreekt me aan.”

Hij bezoekt de stadions vaak veel meer dan een keer. “Ik ben nu bezig met een serie van de Bosuil, het stadion van Antwerp. Dat bezocht ik begin jaren 90 voor het eerst, nu ben ik er onlangs weer geweest. Je ziet het verkommeren.”

Zoals ook het oude stadion van Wageningen. Vorige week ging hij weer terug. “Dat is eigenlijk een geval apart, want daar zijn we met een aantal zielsverwanten en oud-spelers bezig met de organisatie van een toernooitje op het veld. Daar komt die liefde voor voetbal en stadions samen.”

Op de site. de slagvelden.nl, staan ook foto’s van plaatsen waar de sporen van de eerste wereldoorlog nog terug te vinden zijn in het landschap. “Dat is een andere fascinatie van me. Dat begon vijftien jaar geleden met het lezen van een boek. Ook daar spreekt de desolate sfeer me aan, en het in beeld brengen van de sporen van het verleden. De vergankelijkheid in beeld brengen, dat is het.”

Van de ‘oorlogsfoto’s’ komt binnenkort een boek, gemaakt samen met Nederlander Jean-Paul de Vries die in het Noord-Franse Romagne een museum heeft. Of er van de stadions een boek komt? “Dat zou leuk zijn, wie weet. Ik heb in elk geval deze site gemaakt, zodat de hele wereld ze kan zien.”

Beide projecten zijn hobby voor de professionele fotograaf. “Dat kan omdat ik mijn geld verdien met andere commerciële opdrachten. Dit is gewoon heerlijk om te doen.”