NAC wint met 2-1 van PSV. foto Peter Visser
NAC wint met 2-1 van PSV. foto Peter Visser

NAC gaat ontvangst fans bespreken in Enschede

  NAC

BREDA - Een delegatie veiligheidsfunctionarissen van NAC gaat vrijdag naar Enschede om daar met de collega’s van FC Twente de ontvangst van de NAC-fans te bespreken. Een aantal fans raakte zondag gewond toen ze klem kwamen te zitten tussen ME en supporters van FC Twente.


Volgens de fans werden zij agressief benaderd door zowel Twente-supporters als ME. Zo zouden zij zijn bekogeld met stenen. “Wij hebben dit intern geëvalueerd”, aldus een woordvoerder van NAC. “Daarnaast hebben we met allerlei partijen hoor en wederhoor gepleegd, zoals spoorwegpolitie, stewards, fans en FC Twente.”

Na deze rondgang langs de verschillende partijen, besloot NAC met FC Twente het gesprek aan te gaan. “Dat geeft al aan hoe wij er in staan”, aldus de woordvoerder. NAC wil bespreken hoe dit heeft kunnen gebeuren. De plaatselijke autoriteiten zouden nerveus zijn geworden van verhalen die de ronde deden, waarna de ME op scherp stond. Dat, in combinatie met de aanwezigheid van Twente-fans op het station, maakte dat ‘het veiligheidsgevoel van de supporters in het gedrang kwam’, aldus de woordvoerder.

De NAC-fans waren overigens geheel vrij om op deze manier af te reizen naar de wedstrijd. Voor FC Twente-NAC gold geen enkele reisverplichting. Daarop besloot een flink aantal supporters de trein te pakken, mede op basis van een geldende combi-aanbieding van de NS. “Je kon daardoor al voor ongeveer een tientje retour naar Enschede.”

Ondanks de dit seizoen enigszins tegenvallende resultaten bij uitwedstrijden weet NAC zich verzekerd van een groeiend meereizend supporterslegioen. Bij RKC was het vak voor bezoekers volledig uitverkocht, maar ook richting het verre Enschede reisden enkele honderden fans mee.

Overigens gaat ook de NS kijken naar deze manier van reizen. “We moeten de veiligheid van de andere reizigers en ons personeel wel kunnen garanderen”, aldus een woordvoerder, die stelt dat de reis niet vlekkeloos is verlopen. “Doordat iemand aan de noodrem trok, heeft het treinverkeer zelfs korte tijd stilgelegen. Bij een combi-regeling zijn de noodremmen uitgeschakeld om dit te voorkomen.”

Ook hebben fans van NAC vuurwerk uit het raam gegooid in Tilburg waardoor een kiosk moest sluiten. “En hebben wij een passagier met een rolstoel uit de trein gehaald die tussen de fans zat en zich niet veilig voelde.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief