NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

College Breda: Huur NAC 3,25 ton lager

  NAC

BREDA - Een lagere stadionhuur moet een faillissement van NAC voorkomen. Dat blijkt uit het voorstel van het college aan de commissie Bestuur.


“Een faillissement van NAC Breda brengt ernstige schade met zich mee in sportief, sociaal, financieel-economisch en maatschappelijk opzicht. Het college streeft ernaar om de schade voor de stad én de Gemeente Breda zoveel mogelijk te beperken”, schrijft het college.

Daarnaast stelt de gemeente uit de steeds terugkerende situatie te willen komen waarin NAC Breda de gemeente om hulp vraagt. De gemeente stelt nu voor een maatregel te treffen: het huurcontract voor het stadion wordt zodanig aangepast, dat ook andere partijen van het stadion gebruik kunnen maken.

Binnen drie jaar wil de gemeente tot een andere relatie komen, zonder de nadelen van de huidige verhuurdersrelatie. “Met ondernemend Breda wordt onderzocht welke andere mogelijkheden het stadion en omgeving hebben.”

Het college stelt voor het huurcontract met ingang van 1 januari 2014 aan te passen. NAC Breda is in dat geval niet langer exclusief gebruiker van het stadion. Dat betekent dat de deur van het stadion als multifunctionele accommodatie vanaf 1 januari open staat voor andere partijen die met de gemeente over het gebruik van het stadion afspraken maken. Het college stelt voor om als gevolg daarvan de huur van het stadion aan te passen met maximaal € 325.000 per jaar.

De Gemeente Breda neemt bovendien het hoogstnoodzakelijke onderhoud op zich, om ka[pitaalvernietiging te voorkomen en de veiligheid van de bezoekers te garanderen. In het voorstel van het college blijft NAC Breda verantwoordelijk voor het groot onderhoud in relatie tot het voetballen, zoals stadionverlichting en onderhoud van het veld.

Bij een faillissement verliest het stadion, inclusief de grond, nu in de boeken voor € 17,8 miljoen, zijn waarde. In dat geval zou de gemeente het stadion aanzienlijk moeten afwaarderen.

Volgens wethouder Arbouw. ”De aanpassing van het huurcontract is het maximale wat de gemeente kan en wil doen. We zetten nu alles op alles om uit de huidige (ver)huurdersrelatie te komen en gaan in gesprek met partijen in het gebied over de andere mogelijkheden van het stadion."

Om de lagere huur mogelijk te maken wordt een langere afschrijvingstermijn van het stadion gehanteerd. Die komt op veertig jaar.

Het voorstel van het college wordt op 10 december besproken in de commissie Bestuur.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief