NAC verliest met 2-5 van Ajax. Perica scoort beide Bredase doelpunten.
NAC verliest met 2-5 van Ajax. Perica scoort beide Bredase doelpunten. Peter Visser

NOAD-mentaliteit helpt NAC niet aan zege

BREDA - NAC heeft voor de tweede keer op rij verloren in de eredivisie. Landskampioen Ajax was in Breda met 2-5 te sterk. NAC toonde moed en speelde goed voetbal, maar de Amsterdammers straften de momenten van onscherpte bij de thuisploeg hard af.

'Busje komt zo'
De wedstrijd begon een kwartier later dan gepland, omdat de bus van Ajax vast kwam te staan in de file. Daardoor arriveerden de Amsterdammers pas om 18:00 uur in Breda. In plaats van half zeven, werd er nu om kwart voor zeven afgetrapt en hadden de spelers van Ajax genoeg tijd om zich op te warmen. Hoewel NAC erg baalde van de vertraging, kon de stadionspeeker de lol er wel van in zien. Nadat de mededling over de verlate aftrap was gedaan aan de fans, werd het liedje 'Busje komt zo' ingestart.

Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, oogde NAC scherp en fris. Daarnaast was er het lef weer om vooruit te voetballen, wat in de wedstrijden tegen Willem II en SV Spakenburg ontbrak. Na een kwartier spelen werden de Bredanaars voor het eerst gevaarlijk. Stipe Perica zette zijn tegenstander opzij en schoot vanf rand van de zestien in, maar doelman Jasper Cillessen tikte de bal naast. Na een goed eerste half uur van NAC, kwam Ajax uit het niets op 0-1. Een afvallende bal van een Ajax-corner kwam voor de voeten van Ricardo van Rijhn. Die schoot vervolgens vanaf 25 meter in de verre hoek en zag zijn bal in het goal verdwijnen.

Ajax-supporters op thuistribune
Op de Eretribune onstond er ondertussen een grimmige sfeer. Een aantal Ajax-supporters had een kaartje weten te bemachtigen op de thuistribune en juichden na de 0-1. De NAC-aanhang was hier niet van gediend en net toen de secuirity in wilden grijpen, vielen de eerste klappen. Vervolgens snelden de Ajacieden zich richting de uitgang. Na een minuut of tien keerde de rust terug op de tribune.

Ajax straft direct af
Terwijl NAC zich nog aan het herpakken was van de eerste tik, deelde Ajax de volgende al uit. Kolbeinn Sigthórsson kwam na een voorzet oog in oog met Jelle ten Rouwelaar te staan en verlengde de bal hard in de verre hoek: 0-2. Het was NAC-verdediger Aleksandar Damcevski die de Ajax-spits liet lopen. Daardoor kon de spits binnen het vijfmetergebied vrij inschieten.  De gifbeker moest leeg voor rust, want ook de 0-3 ging er nog in. Weer was het Sigthórsson die hem er in schoot. Na een steekpass kwam hij vrij te staan vlak voor de achterlijn. Hij zag een klein gaatje in de door Ten Rouwelaar slecht afgedekte hoek en prikte hem er in.

Na rust kon Sigthórsson zijn hattrick compleet maken, maar hij faalde. Nadat Lucas Andersen was neergehaald door Joeri de Kamps, kreeg Ajax een penalty. De IJslander legde aan maar schoot zowel ver over als naast. Toen Perica na een uur spelen uit een vrije trap plots binnenkopte keerde het geloof terug. De 1-3 zorgden voor een golf van energie door het stadion, die helaas voor de Bredanaars maar van korte duur was. Joël Veltman leek het duel te beslissen door de 1-4 er in te knallen uit een verlengde corner.

NOAD-mentaliteit
NAC liet zien waar NOAD voor staat en gaf niet op. Hard werken werd beloond. Weer was het Perica die voor de treffer zorgde. De Kroaat kreeg de bal in de zestien, zette drie verdedigers op het verkeerde been en schoot binnen: 2-4. NAC-trainer Nebosja Gudelj gooide er nog een extra aanvaller in tien minuten voor tijd. Mats Seuntjens kwam in het veld voor Damcevski, maar het mocht niet baten voor de thuisploeg. Er kwamen nog een aantal kansen in de vorm van corners, maar die werden geen van alle verzilverd. Omdat NAC weigerde nog een goal te maken, deed Sigthórsson nog maar eens voor hoe het moest. Weer kreeg de spits hulp van Ten Rouwelaar, want nu schoot hij door de benen van de doelman en zorgden daarmee voor de eindstand: 2-5.

Tevreden applaus
Ondanks het feit dat NAC niet slecht speelde, stond het wel met lege handen. Net als in de wedstrijd tegen PSV werd er goed gevoetbald, maar waren een paar momenten van onscherpte genoeg om de club om club op zijn rug te krijgen. Ook de fans zagen weer het aanvallende voetbal dat graag ziet en dat zorgden voor een tevreden applaus na het laatste fluitsignaal. Volgende week gaan de Bredanaars op bezoek bij Herales Almelo, de nummer laatst van de Eredivisie. Om niet nog verder af te zakken, moeten er dan weer drie punten worden gehaald.