Snelle herstelactie NAC-stadion moet oplopende kosten voorkomen

  NAC

BREDA - Geen gevaar, wel spoed. Dat was opnieuw de boodschap van het adviesbureau R2 dat de scheuren in het NAC-stadion heeft onderzocht. Donderdagavond gaf het bureau samen met wethouder Bernie van den Berg een toelichting op het rapport van R2 hierover.


Hoewel de veiligheid niet in gevaar is, wil wethouder Van den Berg wel actie ondernemen (video). Niets doen zou de kosten voor herstel alleen maar groter maken. Vooral wanneer het vriest kan uitzettend bevroren water in de kieren voor veel schade zorgen. Ook is er bij de hoofdtribune al lichte roestvorming aangetroffen. Om die reden is het adviesbureau begonnen met het vinden van een hersteloplossing voor een van de nokken en de kolommen aan de voorkant.

Voor de een oplossing van de rest van het stadion wordt een second opinion aangevraagd. “We hebben het natuurlijk wel over een fors bedrag”, aldus de wethouder. Tijdens dit tweede rapport wordt er ook meer bekeken wie schuldig is aan de snelle achteruitgang van het stadion.

Paul de Beer van D66 wilde weten of de schade op korte termijn wel een gevaar kon worden voor de supporters op de tribunes. Een woordvoerder van het adviesbureau zei dat dit niet mogelijk was. “In de loop van de tijd kan betonrot ontstaan, maar dan heb je het wel over een periode van 10 a 15 jaar.” Cees van der Horst van BOB wilde weten of er problemen waren met de fundering. Ook die kon door het adviesbureau worden gerustgesteld.

De grappen van afgelopen tijd over een springverbod bleken tijdens de toelichting niet helemaal uit de lucht gegrepen. De zogeheten dynamische belasting is namelijk een van de zaken die tijdens de second opinion wordt onderzocht. Hoewel ook hierbij de mensen van het adviesbureau benadrukten dat het stadion echt niet zomaar instort.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief