NAC deed er donderdagavond 20 augustus alles aan, maar Villarreal blek een maatje te groot: 1-3. foto Peter Visser
NAC deed er donderdagavond 20 augustus alles aan, maar Villarreal blek een maatje te groot: 1-3. foto Peter Visser

Cobouw: Tribunes stadion NAC wellicht minder veilig dan aanvankelijk gedacht

  NAC

BREDA - Het instortingsgevaar van de hoofdtribune in het NAC-stadion is waarschijnlijk toch iets groter dan het college wil laten doen geloven. Dat bevestigt een van de onderzoekers, Bart van Riel, tegen Cobouw. In een uitzonderlijke situatie zou de tribune kunnen bezwijken door het dompeleffect of wringing.

De krant voor bouwend Nederland komt tot deze conclusie na bestudering van het rapport dat R 2 hierover schreef. Het dompeleffect kan ontstaan als het het hekwerk aan de onderkant van een volle tribune wordt belast. Verder kan bij een ongelijke verdeling op de tribune wringing optreden. Beide vormen van belasting kan leiden tot het bezwijken van de nok.


Van Riel bevestigt tegen Cobouw het instortingsgevaar: “Ja, in een situatie die zich zelden voordoet kan een nok bezwijken. Daar kun je een kansberekening op loslaten.” In de ingelaste vergadering van wethouder Van den Berg afgelopen donderdag werd meerdere malen het gevaar van instorting ontkent. Voor de camera van BredaNu zei hij hierover: "Het stadion is en blijft veilig. Op het moment dat ik ook maar enige indicatie heb dat het stadion niet meer veilig zou zijn  dan gaan we daar maatregelen treffen." 

Update: Wethouder Bernie van den Berg zegt in een reactie niet mee te willen doen aan een woordenspel. "Ik sta nog steeds achter mijn antwoorden zoals ik die donderdagavond gaf."