Graeme Rutjes tijdens forumavond: 'Handhaving in de eredivisie, daar mag je ons op afrekenen'

  NAC

BREDA - In het Beatrix café hebben Algemeen Directeur Justin Goetzee en technisch directeur Graeme Rutjes vrijdagavond verantwoording afgelegd over de situatie bij NAC. Hierbij kregen de supporters alle ruimte om vragen te stellen over de slechte prestaties, de communicatie naar buiten en het beleid intern.


Directeuren aan het woord
Op de forumavond waren zo’n 80 supporters afgekomen. De beide directeuren kregen eerst de kans om het beleid toe te lichten. Justin Goetzee liet aan de hand van wat cijfers zien dat financieel de zaken beter gingen dan verwacht, maar dat de magere jaren minstens nog twee seizoenen zullen duren. NAC wil met de hulp van een eigen callcenter en een Young Business club meer inkomsten genereren. “Commercie is momenteel de enige knop waaraan we kunnen draaien.”

Graeme Rutjes probeerde in zijn betoog de moeilijke situatie van eind vorig seizoen te schetsen. Omdat het onzeker was of de club zich zou handhaven in de eredivisie slonken de kansen om talentvolle transfervrije spelers aan te trekken met de dag. Ook probeerde hij het publiek te laten inzien waarom Nebojsa Gudelj mocht blijven als trainer na vorig seizoen, waarom hij dit seizoen vrij snel weg moest en waarom Eric Hellemons tot het einde van dit voetbaljaar aanblijft als hoofdtrainer.

Jupiler League
Een van de eerste vragen die aan Rutjes werd gesteld ging over zijn eigen functioneren. “De trainer voldoet niet aan het profiel en scouts moeten weg omdat ze niet modern genoeg zijn. Wat is eigenlijk uw resultaatverplichting?” wilde een supporter weten. Na wat gedraai gaf de technisch directeur uiteindelijk een duidelijk antwoord. “Handhaving in de eredivisie, daar mag je ons op afrekenen.”

Goetzee kreeg de vraag voorgeschoteld of het voorbestaan van de club belangrijker was dan de sportieve prestaties. “Degraderen is geen optie, maar we moeten ons houden aan de begrotingregels”, antwoordde de algemeen directeur. Uit een andere vraag bleek dat NAC momenteel geen begrotingsplan heeft klaarliggen wanneer de club wel degradeert. Volgens Goetzee is dat geen probleem. “Ik vind mezelf niet naïef, maar steek op dit moment mijn tijd liever in andere zaken.”

4 miljoen
De aandeelhouders zullen binnenkort geen telefoontje van Goetzee hoeven te verwachten voor meer financiële steun voor de club. “Zij hebben onlangs vier miljoen in NAC gestopt uit clubliefde, voorlopig wil ik liever even op andere deuren aankloppen. Ik sluit het ook niet uit.” Tijdens de forumavond werd zowel door de aandeelhouders zelf als door de directie meerdere malen benadrukt dat zij zich niet bemoeien met het interne beleid van de club.

Feitjes
Andere informatie die de forumavond opleverde:

  • Het salarisplafond van 180.000 euro geldt voor alle spelers inclusief Erik Falkenburg.
  • Mocht de club onverhoopt degraderen dan zal het salaris van de meeste spelers mee dalen. Een enkeling heeft een clausule om dan te kunnen vertrekken. 
  • Kingsley Boaten bleek wegens tijdgebrek te zijn gekocht zonder live te zijn gekeurd door een scout van NAC.
  • De onlangs vertrokken NAC-scouts Frans Bouwmeester en Addy Brouwers maakten nooit verslagen van de wedstrijden die ze bekeken. De eis om daarmee te beginnen was mede reden van hun vertrek, aldus de NAC-leiding. 
  • Voor Nemanja Gudelj is geen doorverkooppercentage afgesproken, maar een vast bedrag.

Hup NAC!
Aan het einde van de avond hield Goetzee nog een vurig betoog over de negatieve tendens die bij de supporters heerst richting de club. “Jullie hebben dit vaker gehoord, maar wij en dit jonge elftal heeft jullie steun nodig. Ik heb dan ook geen begrip voor een site die zichzelf op zwart zet. Wij werken 80 uur voor de club en ik snap dat het krediet richting ons op is, toch vraag ik jullie om hulp die wij en NAC nodig hebben.”

Het leverde hem zowaar een oprecht applaus op.