NAC heeft zaterdag 18 oktober met 1-1 gelijkgespeeld
NAC heeft zaterdag 18 oktober met 1-1 gelijkgespeeld (Peter Visser)

Positief coachen moet NAC weer vertrouwen geven

  NAC

BREDA/ZUNDERT - NAC heeft een goede trainingsweek achter de rug, aldus trainer Eric Hellemons. Het tekent misschien wel zijn positieve instelling. De geelzwarten verloren immers afgelopen weekend pijnlijk met 1-5 van Utrecht, daarnaast vallen de geblesseerden haast als rijpe appelen van de boom.


Hellemons laat zich niet kisten. Het gaat om vertrouwen, weet de pas begonnen hoofdtrainer. “Dat probeer je te vergroten door elke training nadruk te leggen op het goed uitvoeren van de taken en het benoemen van wat goed gaat. Dat is niet altijd makkelijk, maar dat moet je wel doen. Positrief coachen, als een bal verkeerd gaat dan is de volgende bal belangrijk.”

Het is voor NAC en voor Hellemons presteren in een snelkookpan. Alles moet snel tot resultaat leiden, NAC zit in de hoek waar klappen vallen. “Dat gaat makkelijker als iedereen kan spelen. Nu missen we twee centrale verdedigers en het is niet zo dat we er nog vier hebben staan.”

“We moeten goed hard trainen en dat er beleving is. De spelers moeten zorgen dat ze zelf voor de goede oplossing kiezen. Je moet heel snel leren in de eredivisie. Wij helpen daarbij met visuele middelen als videoanalyses. Op die manier maak je duidelijk wat anders moet.”

Punten pakken helpt met het terugwinnen van het vertrouwen. Zaterdag om 19.45 uur in Leeuwarden zou mooi zijn. De ommekeer na afgelopen zaterdag, waar persoonlijke fouten NAC de das om deden, is erg welkom.

“Maar het gaat erom dat je durft te voetballen, je de bal naar de goede ‘deur’ speelt, zoals wij dat noemen. Als je moet verdedigen, dan moet je verdedigen. Je moet in het duel zitten, contact maken met je tegenstander. Daar ontbreekt het dit seizoen nog te vaak aan. Je kunt wel zes van de tien duels winnen, maar het gaat misschien om twee echte duels die je moet winnen. Die moeten bij die zes zitten. Daar begint het mee, het winnen van duels. Is je medespeler uitgespeeld, pikt een ander het dan op. Dat besef moet er zijn.”  

Behalve positief coachen, is het deze dagen dus ook puzzelen. Want met de geblesseerden Perica  en Van Bezooijen en de zieke Damcevski moest Hellemons schuiven. Dus staat Gill Swerts in de verdedging, speelt Joey Suk op het middenveld en schuift Erik Falkenburg door naar de spits.