foto Peter Visser
foto Peter Visser

‘NAC moet Van Hanegem of Ten Cate naast Hellemons zetten’

  NAC

BREDA - Na de beschamende kansloze 6-0-nederlaag tegen Excelsior volgde crisisberaad op het trainingscomplex in Zundert. Dat leverde niet direct iets op. Maar gaan de drie zo gewilde versterkingen de club er bovenop helpen? Of moet er meer gebeuren? Oud-NAC-trainer Lokhoff en AD-columnist Sjoerd Mossou analyseren de situatie bij de stuurloze Parel van het Zuiden.


Ton Lokhoff, nu assistent bij Wolfsburg in de Bundesliga, bekeek de bekerwedstrijd van donderdag: “Ik wist dat NAC het moeilijk heeft, maar wat ik tegen Excelsior gezien heb, daar heb ik eigenlijk geen woorden voor. Onthutsend, dat was het. Ik bekijk als NAC-man de club van een afstand, maar dit doet pijn.”

Gaan drie versterkingen in de winterstop NAC redden?
Lokhoff: “Van wat ik gezien heb, kan dat het nooit alleen zijn. Ondanks dat je kwaliteit tekort komt, dat is duidelijk, mag je nooit zo verliezen.  Zo kun je niet verdedigen, welk systeem je ook speelt.”

Sjoerd Mossou, columnist AD en NAC-supporter: “Drie versterkingen zijn niet genoeg. Los van welke versterkingen je haalt, het zijn altijd spelers met een litteken. Kijk naar jongens als De Zeeuw en Fernandez, dat zijn spelers die lange tijd niet gespeeld hebben en geen kant en klare spelers. Precies hetzelfde met Marcellis, dat zou een goede zijn, maar die heeft ook anderhalf jaar niet gespeeld.”
“En de versterkingen zijn nodig. Twee centrale verdedigers heb je in elk geval nodig, want met dit centrum win je geen wedstrijd, op de toevalstreffer tegen Cambuur na.”

Wat moet er gebeuren?
Lokhoff: “Heel veel meer dan alleen versterkingen. Je hebt Hellemons en Penders als onervaren trainers, wie geeft hen feedback? Tegen wie kunnen ze aanpraten? Ook voor hen is dit voor het eerst, dat valt niet mee als trainer. NAC moet nu eerst een plan maken hoe en met wie het verder wil. Zo wordt het niet beter. Alles wat je niet wilt zien, dat zie je in het veld.”

Mossou: “NAC heeft iemand nodig die rust kan brengen en de spelers een beetje vertrouwen kan geven, iemand die naast Eric Hellemons kan staan. Daar is absoluut een ervaren man voor nodig. Dat zien ze bij NAC ook wel hoor, hoe je dat dan ook precies inkleed.”
“Ik zie drie trainers die beschikbaar zouden kunnen zijn. Henk ten Cate, al heeft die eerder aangegeven het niet te zien zitten, Robert Maaskant, ondanks alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd of Wim van Hanegem.”

De rest van het seizoen
Lokhoff: “Kun je met deze ploeg degradatievoetbal spelen, want daar heb je het over? Deze ploeg heeft dat tegen Excelsior niet laten zien.”

Mossou: “Het wordt een ongelooflijk moeilijke klus, zeker voor iemand zonder ervaring als Hellemons. En Rutjes. Dat is een aardige man, maar elke technische beslissing die hij heeft genomen is verkeerd uitgepakt. Al gaat zijn ontslag de club op korte termijn niet redden.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief