Maandag 22 juni. Eerste training NAC voor het nieuwe seizoen gaat er ontspannen aan toe.
Maandag 22 juni. Eerste training NAC voor het nieuwe seizoen gaat er ontspannen aan toe. (Wijnand Nijs)

Maaskant over tweede seizoenshelft NAC: ‘Meer op de aanval en angst uit het spel’

  NAC

BREDA - Robert Maaskant is terug bij NAC Breda en dat Is te merken tijdens de training op het complex van BSV Boeimeer. Met een luide stem en armgebaren geeft hij deze vrijdagmiddag de laatste aanwijzingen aan de spelers, die zaterdag weer aan de bak mogen in de eredivisie.


De eerste wedstrijd is een lastige, want de Bredanaars reizen af naar Zwolle voor een ontmoeting met PEC Zwolle. Maaskant blikt terug op zijn eerste weken, de sfeer in de groep, de situatie van de club en de nieuwe aanwinsten.

- Je bent nu een tijd bezig met de groep. Is de sfeer nu anders als je die vergelijkt met je eerste dag?
"Ik zeg nu ja, maar dat moet nog blijken. Ik vond de sfeer al niet slecht toen ik begon, maar er is wel iets veranderd. We hebben alleen nog geen wedstrijd gespeeld. Dan kan je pas echt zien wat de veranderingen zijn. Uiteraard wil je winnen zaterdag en daar gaan we ook voor, maar het resultaat hoeft geen invloed te hebben op de sfeer. We kunnen in Zwolle een goede wedstrijd vol met karakter en passie spelen, zonder het gewenste resultaat te behalen. Dan zegt het resultaat niks over de sfeer in de groep. Ik heb geprobeerd de angst uit het spel te halen en meer op de aanval te richten. Of dat ook gelukt is moet nog blijken de komende weken."

- Dirk Marcellis, Gyon Fernandez en Menno Koch hebben zich aangesloten bij de selectie. Is daarmee het kwaliteitsprobleem waar je voorganger Eric Hellemons over sprak opgelost?
"Ongetwijfeld waren er tekortkomingen, want met een fantastisch team sta je geen zeventiende in de eredivisie. Ik ben heel blij met de drie jongens die er zijn bijgekomen. Dat geeft een kwaliteitsboost aan het elftal. Je bent nu over de breedte sterker en dat is heel positief, ook voor op de training.”

- Clubs als Heracles, Willem II en Go Ahead Eagles zetten vraagtekens bij die versterkingen, omdat NAC nog steeds in categorie 1 zit bij de KNVB. Hou jij je daar mee bezig?
"Nee, laat ze dat maar doen. Wij weten dat we alles volgens de regels doen. Dat zij zich daar mee bezighouden is alleen maar goed. Ze zien war er hier gebeurt en blijkbaar raken ze daar van in paniek. Prima, laat ze maar angstig kijken."

- Na de ontmoeting met Zwolle staan de wedstrijden tegen Willem II en Excelsior op het programma. Ligt er bij die wedstrijden meer druk op de groep, omdat je tegen de concurrentie speelt?
"Natuurlijk zijn die wedstrijden belangrijk, maar niet belangrijker dan de rest. We hebben gewoon veel punten nodig. Ik weet nu ook niet of we dertig of veertig punten nodig hebben om degradatie te voorkomen. Als we aan het eind van de rit maar een of twee punten meer hebben dan de nummer zestien. We moeten zorgen dat ons clubje er in blijft."

- Het clubje moet er dus in blijven, maar makkelijk zal dat niet worden. Dat wist je al op op het het moment dat je tekende. Waarom besloot je toch ja te zeggen?
"Ik heb er natuurlijk over moeten nadenken, maar NAC is een speciale club voor mij. Dat komt natuurlijk ook door het verleden dat mijn vader bij de club had. In de voetbalwereld wordt die liefde vaak doorgegeven van vader op zoon, ook bij de familie Maaskant. Ik had dit ook voor geen een andere club gedaan."

- Zaterdag begint de tweede seizoenshelft dus tegen PEC Zwolle. Alle drie de aanwinsten speelden met een geel hesje. Gaan zij allemaal hun debuut maken voor NAC?
"Dat ga ik nog niet vertellen. Ik ben er ook nog niet helemaal over uit. Het elftal zit al grotendeels in mijn hoofd, maar het is ook nog even afwachten of Matic kan spelen. Die trainde vandaag pas weer mee, omdat hij liesklachten had. Zaterdag horen de jongens ook pas wie er spelen.