Logo bredavandaag.nl
Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen.
Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen. (Wijnand Nijs)

‘Scheurgate’ NAC even wereldnieuws in Nederland

  NAC

BREDA - Als het onderwerp niet zo serieus zou zijn, zou je denken aan een handig geregisseerde pr-stunt van een leverancier van zakken kunstmest. NOS, RTL, Fox Sports, persbureaus en de volledige Bredase pers staan vrijdagmiddag op het heilige gras van NAC te staren naar een tribune vol zakken kunstmest.


Over aandacht heeft NAC niet te klagen. Directeur Justin Goetzee staat de pers te woord over de gevolgen van de scheuren die iets meer dan een jaar geleden werden geconstateerd in de onderste delen van de hoofdtribune. Telkens weer, geduldig zijn antwoorden herhalend. Over hoe dit nu zo heeft kunnen komen, wat de scenario’s zijn en wat er voor gevolgen kunnen zijn voor de club.

Goetzee vertelt wat hij en de burgemeester donderdagnacht al gezamenlijk verklaarden. Namelijk dat in het uiterste geval de wedstrijd 2 mei wordt gespeeld, afhankelijk van de uitkomst van de tests. In de tussentijd wordt op de achtergrond in de gracht driftig getimmerd aan het plaatsen van de stempels, zoals de palen die de tribune moeten stutten in vaktermen worden genoemd. Het geluid van metaal op metaal echoot door het lege stadion.

Op de tribune serene rust. Geen gedans en gespring tijdens deze test. Een enkele sjouwer rust uit op de tribune, relaxt zittend tussen de zakken. Even later schuiven zijn maten aan. Aapjes kijken. De mannen maken foto’s van de pers, en andersom. Op de B-side ziet trainer Robert Maaskant het allemaal met een grote glimlach aan. Hij vindt het wel grappig. “Dit hadden we nog niet meegemaakt”, herhaalt hij de opmerking van AD-columnist Sjoerd Mossou, die het tafereeltje aanschouwt, broedend op zijn zaterdagse column.

Maaskant gelooft het allemaal wel. “Wij zijn NAC hè, wij zijn niet zo snel in paniek. We laten ons niet afleiden door zoiets. Wij zijn in vorm, of die wedstrijd nu morgen of volgende week gespeeld wordt.” 

Na een half uur wordt het veld weer leeggeruimd. Wachten is op de tweede vrachtwagen met zakken. Daarna wordt er gemeten. En dan? Aan het eind van de middag witte rook vanuit het stadskantoor over het scenario dat NAC te wachten staat. Voor Maaskant is dat wel duidelijk. “Er gaat gejuicht worden.”

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief