Logo bredavandaag.nl
NAC speelt met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Deze wedstrijd betekende voor Jelle ten Rouwelaar een record: 205 wedstrijden achtereen in de eredivisie.
NAC speelt met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Deze wedstrijd betekende voor Jelle ten Rouwelaar een record: 205 wedstrijden achtereen in de eredivisie. (Peter Visser)

NAC: Van rampseizoen naar recordseizoen

  NAC

BREDA - Sportief gezien is het voor NAC een seizoen om snel te vergeten, zeker als de aanstaande nacompetitie positief is afgerond. Op toeschouwersgebied stevent de Parel van het Zuiden echter af op een van de beste jaargangen ooit.


Het is wonderbaarlijk. NAC maakt een beroerd seizoen door, won in eigen huis slechts drie keer, maar de toeschouwers weten bijna als nooit tevoren het Rat Verleghstadion te vinden. In seizoen 14/15 trekt NAC tijdens de reguliere competitie waarschijnlijk gemiddeld net iets meer dan 18-duizend toeschouwers.

In totaal staat NAC voor de wedstrijd tegen Groningen van aanstaande zondag op 290.900 bezoekers, blijkt uit cijfers van NAC en Transfermarkt.nl. Met een volle bak komt NAC uit rond op 309.900. Alleen het seizoen 10/11 scoorde NAC beter. Toen kwamen liefst 312.013 bezoekers naar het stadion. Op de tweede plaats staat seizoen nu 13/14, met 304.551 toeschouwers.

Het is het tegenovergestelde van wat je successupporters kunt noemen. Levien den Boer, webmaster van B-Side Rats snapt het wel. “In het verleden was dat ook meestal zo. Hoe slechter het gaat, hoe voller het zit. Er zit meer spanning op. Mensen denken, ik ga nu ook maar een beetje helpen.” En dat blijkt. Want tweewekelijks komen er naast de seizoenkaarthouders, 12.900 in totaal, bijna zesduizend fans extra op de Avondjes en middagjes NAC af.

Het is tegendraads zoals NAC dat onder oud-directeur Theo Mommers uitsprak te willen zijn. Waar bij andere clubs de tribunes pas volstromen als er succesjes geboekt zijn, bij NAC is dat van minder belang, weet ook Den Boer. “Als er zoiets als een anti-successupporter is, dan woont-ie in Breda. Het is misschien toch een soort sado-masochisme. Je gaat niet voor je plezier naar NAC. Maar dat is geen reden om niet te gaan.”   

Inmiddels staat NAC zevende in de eredivisie, als het gaat om bezoekersaantallen. Ook dat is de afgelopen jaren niet vertoond. Sinds seizoen 2008/2009 kwam NAC niet hoger dan de achtste plaats. NAC is Vitesse en FC Utrecht gepasseerd. Ook een club als AZ blijft achter bij NAC. Nummer zes is FC Groningen, met iets meer dan 20.000 gemiddeld.

Het staat in schril contrast tot de zestiende plaats op de ranglijst en de naderende nacompetitie. Als die wedstrijden worden meegeteld, boekt NAC sowieso een record. De verwachting is dat ook die wedstrijden uitverkopen. Overigens mogen halve- en hele seizoenkaarthouders deze wedstrijden gratis bezoeken. De voorverkoop is deze week gestart.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief