NAC is gedegradeerd naar de eerste divisie. En dat komt hard aan bij alles en iedereen met een NAC-hart. Peter Visser

NAC degradeert naar de Jupiler League na verlies tegen Roda JC

BREDA - NAC is zondag gedegradeerd naar de Jupiler League. In de allesbeslissende wedstrijd tegen Roda JC, verloren de Bredanaars met 1-2 na verlenging.

Roda JC begon sterk aan de allesbeslissende wedstrijd in de play-offs. De eerste tien minuten stond NAC onder druk, maar verder dan een schot van Ard van Peppen kwamen de Limburgers niet. NAC groeide langzaam in de wedstrijd en kreeg meer te vertellen op het veld. Tot echte kansen leidde dat niet. NAC twijfelde te veel in de buurt van het strafschopgebied. Als er kansen lagen om te schieten, werd er vaak besloten om de bal nog eens breed te leggen. Alleen Guyon Fernandez was dicht bij een doelpunt. Hij kreeg een voorzet van Mats Seuntjens iets achter zich en kopte de bal net naast het doel van Roda JC.

Vijf minuten voor het rustsignaal kwam Roda JC meer in het spel. Een pass van Hachim Faik was voldoende om heel de NAC-verdediging te doen splijten. Mitchel Paulissen nam de bal vervolgens mee, omspeelde Jelle ten Rouwelaar en scoorde vanaf de achterlijn: 0-1. Een vervelend moment voor NAC om een tegentreffer te incasseren. Met een virtuele tussenstand van 1-1 over twee wedstrijden gingen de ploegen naar de kleedkamer.

Na de thee lukte het NAC ook niet om te heersen op het veld. Divine Naah en Ruben Ligeon leverde een paar keer de bal in door een pass in de benen van de tegenstander te mikken. Roda was dichtbij de 0-2, maar een NAC-voet voorkwam dat Paulissen zijn tweede kon maken.

Waar NAC het niet lukte om goed voetbal te laten zien, ging Roda JC steeds makkelijker voetballen. In de 72e minuut kreeg de thuisploeg een klap te verwerken, toen Seuntjens zijn tweede gele kaart pakte en van het veld kon met rood. Vervolgens landde een voorzet van  Anco Jansen op de binnenkant van de paal en schoot Adnane Tighadouin na de counter die daar op volgende op het aluminium. Of dat nog niet genoeg was, plaatste ook Paulissen even later een vrije trap op de paal.

De wedstrijd stevende knotsgek af op een verlening, maar niet voordat ook Roda JC met tien man verder kon. Arjen Swinkels kreeg zijn tweede geel van de wedstrijd. De laatste vijf minuten ging het letterlijk op en neer. Dijkhuizen kon richting Ten Rouwelaar lopen, maar werd gestopt. Aan de andere kant waren het Tighadouini en Fernandez die een kans kregen, maar ook zij scoorde niet. Resultaat van de 0-1 overwinning: verlenging.
De verlenging begon in zwaar contrast met de eerste helft en Roda combineerde er rustig op los. NAC kreeg in de vijfde minuut van de verlenging een corner en Dirk Marcellis zette zijn hoofd tegen de bal. Hij kopte de bal onder de keeper door, maar een verdediger leek hem net op tijd van de lijn te halen. Toch keurde scheidsrechter Danny Makkelie hem toe op aangeven van zijn assistent Kevin Blom.

NAC stond nu virtueel in de Eredivisie, maar niet voor lang. Via een halve counter was het Tom van Hyfte zorgde voor de 1-2 en toen was het Roda JC dat uitzicht had op voetbal op het hoogste niveau. NAC probeerde van alles en bracht Jeffrey Sarpong en Hakim Borahsasar, maar het mocht niet baten. Waar iedereen al een tijd lang voor vreesde in Breda was plots werkelijkheid: NAC degradeert en speelt volgend seizoen in de Jupiler League.