NAC-directeur Justin Goetzee na NAC-Roda JC.
NAC-directeur Justin Goetzee na NAC-Roda JC. Wijnand Nijs

Tranen, stilte, frustratie en moeilijke beslissingen in het Rat Verleghstadion

NAC

BREDA - Op de perstribune zit oud-speler en voormalig commercieel medewerker Marco van Dijnsen voor zich uit te staren. Hij heeft zijn club zojuist met 1-2 zien verliezen van Roda JC, met degradatie tot gevolg.

Van Dijnsen staart naar het veld. Hij is niet de enige. Na de verlenging is de klap hard. De helft van de tribunes stroomt leeg, de andere helft steunt de spelers, die letterlijk tegen de grond zijn gegaan. NAC is door de bodem van de eerste divisie gezakt. Dat hakt erin.

In de catacomben heerst doodse stilte, alleen de passerende uitbundige Roda JC-spelers vallen uit de toon. Hun geschreeuw staat in groot contrast met wat geelzwart NAC nu voelt.

De NAC-spelers zitten in de kleedkamer, koppies omlaag, tranen in de ogen. “Een grote teleurstelling”, omschrijft Dirk Marcellis de sfeer daar. Ook Maaskant moet tijdens een gesprek met de televisieverslaggevers een paar keer slikken. “Dit doet pijn. Spelers zitten er vreselijk doorheen. Ook zij hebben onzekerheid over hun toekomst.”

Verdediger Henrico Drost wil ook nog wel commentaar geven. Wat doet degradatie met je, vraagt de verslaggever van Omroep Brabant. Het is zijn eerste vraag. Drost slaat de hand voor zijn rood aangelopen gezicht en loopt weg, slalommend tussen personeel van NAC en de pers.  Het wordt hem teveel, niemand neemt het hem kwalijk.

NAC voetbalde met de druk van de hele organisatie op zijn schouders, wist ook Marcellis: “Je speelt niet alleen voor jezelf, naar voor de hele organisatie.” Maaskant even later: “Dit heeft enorme consequenties. Mensen gaan hun baan verliezen. Het raakt gezinnen, families die bij wijze van spreke wel honderd jaar bij de club werken.” 

De degradatie roept veel vragen op. Over de wedstrijd. “We spelen een wedstrijd die je kunt winnen, moet winnen”, vat Maaskant het samen. Maar wat moet je erover zeggen. Een rampwedstrijd aan het eind van een rampseizoen. Vragen genoeg over dat seizoen. Wat ging er mis? Het is voer voor psychologen. Had het anders gekund? Het had anders gemoeten. Drie trainers die de elftallen voor en na de winterstop niet aan de praat kregen.

Vragen ook over de toekomst. Welke spelers blijven er? Hoe reageren sponsors? Hoeveel fans blijven de club steunen tijdens de vrijdagse potjes in de eerste divisie. Kan en wil het bestuur Maaskant - die zijn ontslag aanbood - ompraten en hem behouden voor de club? Feit is dat NAC vooruit moet kijken. “Je weet dat je 30 tot 40 procent in je begroting moet snijden”, vat directeur Justin Goetzee het samen. Maandag heeft hij met het personeel een bijeenkomst. “We gaan zoveel mogelijk mensen binnen boord proberen te houden”, verwijst hij indirect naar de uitspraak van Maaskant.

NAC hoopt komend seizoen mee te doen om het kampioenschap, geeft Goetzee aan. Of dat kan? NAC heeft daarvoor budget nodig. “Die opdracht ligt bij ons, ik wil daarvoor niet wijzen naar de aandeelhouders, die hebben al veel gedaan. We gaan de komende weken kijken hoe we meer ruimte kunnen creëren.”

Wat betreft de directeur spiegelt NAC zich aan NEC. Hij wil door, met NAC weer terug naar de eredivisie. Dan breekt ook Goetzee even. Wie is er verantwoordelijk voor dit rampseizoen? Hij is de directeur. “Ik heb me met ziel en zaligheid ingezet voor NAC, als mensen dat niet genoeg vinden dat is dat zo.” En even later: “Ik ben geen wegloper. Ik wil er alles aan doen een fatsoenlijk elftal neer te zetten en voor promotie te gaan.”  

Buiten vallen er klappen. Enkele tientallen gefrustreerde NAC-fans willen de bus van Roda JC bestormen en gaan in gevecht met de politie. Vier relschoppers worden gearresteerd, een agent raakt gewond. “We hebben het lang rustig kunnen houden”, memoreert Goetzee binnen, niet wetende wat er zich buiten afspeelt.

Fotoalbum NAC-Roda JC wedstrijd
Fotoalbum Verdriet na afloop