Logo bredavandaag.nl
NAC gaat in de openingswedstrijd van de Jupiler League kansloos onderuit tegen FC Volendam: 1-4. Een vroege rode kaart (twee keer geel) voor Divine Naah doet NAC de das om.
NAC gaat in de openingswedstrijd van de Jupiler League kansloos onderuit tegen FC Volendam: 1-4. Een vroege rode kaart (twee keer geel) voor Divine Naah doet NAC de das om. (Peter Visser)

Beste Mats, ... (open brief aan Mats Seuntjens)

  NAC

Beste Mats,


Een paar weken geleden was je ineens groot nieuws in de voetbalwereld. Ronald Sträter van Omroep Brabant vroeg na het oefenduel tegen Westerlo wat jij van het nieuwe seizoen verwachtte. "Promoveren”, zei jij. Op de vraag of dat met Mats Seuntjens ging gebeuren, was jij kort en bondig. “Dat gebeurt met Mats Seuntjens.”  Sträter probeerde vervolgens de zin ‘ik blijf bij NAC’ uit je te krijgen, maar jij hield vol. Vaker dan op één hand te tellen was het antwoord ‘Dat gebeurt met Mats Seuntjens’.

Het interview ging heel het internet over en op elk voetbalforum waren honderden reacties te lezen. Grappen en grollen kreeg je over je heen. Een fan liet zelfs zijn nieuwe shirt bedrukken met de tekst ‘Met Mats Seuntjens’. Allemaal heel onschuldig, maar na de wedstrijd van gisterenavond tegen FC Volendam (1-4) ineens ontzettend pijnlijk.

Aan het einde van het interview wordt de vraag gesteld of het team dat er nu staat bij NAC kampioen kan worden. “Met Mats Seuntjens wel, ja”, is jouw antwoord. En wat had ik gehoopt dat ik nu een verhaal had kunnen typen over hoe je alle grappenmakers de mond had gesnoerd. Ze hebben alleen maar meer reden om te lachen nu.

Want Mats, het was niet goed vrijdagavond. Slecht zelfs. In potentie ben je voor mij een van de beste voetballers van NAC, maar het komt er niet uit. Nou kan dat natuurlijk gebeuren, dat het eens een wedstrijd niet lukt. Ik schrijf ook wel eens een slecht artikel. Toch durf ik te zeggen dat ik altijd het beste er uit heb gehaald en hoe hard ik het ook probeer, ik krijg dat idee niet bij jou.

De 1-2 ging er in en in het stadion keerde de hoop op een punt terug. Nog geen halve minuut later stond de 1-3 echter al op het scorebord en lag jij een minuut lang verslagen op de middenstip. Hoofd tussen je handen, je neus naar de grond. Maar als je goed naar dat scorebord had gekeken, had je nog iets anders gezien Mats. Namelijk dat er nog 25 minuten te spelen waren. Of het ontzettend moeilijk zou worden om nog twee keer te scoren? Gegarandeerd. Of ik denk dat jij er in geloofde? Gegarandeerd niet.

Vanaf het moment dat de 1-3 er in lag, ging er namelijk niks meer goed bij jou. Geen aanname, geen schot en geen loopactie. Wat mij echter meer pijn deed was iets anders. Net als vorig seizoen had ik het idee dat het ontbrak aan de NOAD-mentaliteit. In alle rust liet je een Volendam-verdediger eens kijken wat hij met de bal kon doen, voordat je er op een drafje heen sjokte.

Begrijp me niet verkeerd, Mats. Ik denk oprecht dat jij de belangrijkste speler van NAC kán worden. Een Bredase jongen met voetballend vermogen: in potentie de publiekslieveling van 14.500 man op de tribune en alles daarbuiten met een NAC-hart. Ik wil je hier niet mee afvallen, maar ik hoop dat het je ogen opent. Dat ook jij ziet dat het te kort schiet aan NOAD in het laatste deel van de wedstrijd.

Ik denk niet dat de NAC-supporter en veeleisende supporter is. Er zijn denk ik maar twee eisen die hij of zij stelt: Er moet bier geschonken worden en de spelers moeten de NOAD-mentaliteit uitdragen. Laat de supporters voor het bier zorgen. Laat de NOAD-mentaliteit zien, Mats. Als je dat doet, weet ik zeker dat de Grote Markt luidkeels zal scanderen: Kampioen met Mats Seuntjens, kampioen met Mats Seuntjens.

Thijs Kroezen,
NAC-verslaggever BredaVandaagFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief