Een belavondje NAC om fans te bewegen toch hun seizoenskaart te verlengen.
Een belavondje NAC om fans te bewegen toch hun seizoenskaart te verlengen. (Wijnand Nijs)

Reservering voor naheffing belasting drukt winst NAC

  NAC

BREDA - Het is dat NAC geld gereserveerd heeft voor achterstallige belasting, anders was de winst over seizoen 2014/2015 hoger uitgevallen dan 247.077 euro. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van de Parel van het Zuiden.


De belastingdienst is afgelopen jaar begonnen met een onderzoek naar de periode 2009-2014. Inmiddels is duidelijk dat NAC een naheffing krijgt over die periode. Het gaat volgens directeur Justin Goetzee om alle facetten, dus achterstallige BTW, loonbelasting. “De resultaten zijn pittig. Je wordt volledig doorgelicht.” Het gaat volgens Goetzee vooral om de eerste jaren van de onderzoeksperiode. “Dus voordat ik er was, dat maakt het extra zuur.”

De naheffing is dus al ingecalculeerd. De club wacht dus geen verrassingen meer, zoals het resultaat nu ook al positief was. “We hebben voor het eerst sinds lange tijd winst zonder dat daar transferinkomsten in zijn meegenomen. Dat is een mijlpaal, dus dan is het de te zuurder dat je degradeert.”

NAC heeft afgelopen seizoen overgepresteerd, tenminste op financieel vlak. “We hadden een verliesgevende begroting ingediend, geheel conform ons plan van aanpak.Wat dit zegt? Dat we onze organisatie goed hebben staan, ondanks de reorganisatie.”

Of NAC ook dit lopende seizoen zwarte cijfers gaat schrijven, is nog niet zeker. “Dat wordt spannend. We lopen voor op de ingediende begroting, maar die was zeer verliesgevend. Het hangt van sportief succes af. Hoe beter de prestaties, hoe meer revenuen. Dat kan een positieve swing geven.”

De grootste valkuil voor NAC? “Het uitblijven van promotie”, aldus Goetzee. Maar promoveert NAC zoals de inzet is... “Dan heb ik het vertrouwen dat we de lijn van voor de degradatie weer op kunnen pikken.”

NAC voorziet met de huidige resultaten en de prognose voor het lopende seizoen in categorie 2 van de KNVB te blijven. “Dat betekent dat we tot eind juni een sluitende begroting moeten hebben.”