NAC speelt met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Deze wedstrijd betekende voor Jelle ten Rouwelaar een record: 205 wedstrijden achtereen in de eredivisie.
NAC speelt met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Deze wedstrijd betekende voor Jelle ten Rouwelaar een record: 205 wedstrijden achtereen in de eredivisie. (Peter Visser)

NAC niet blij met opgelegde vervoersmaatregel Jong PSV - NAC

  NAC

BREDA - NAC is het niet eens met de opgelegde vervoersmaatregelen voor de wedstrijd NAC tegen Jong PSV op maandag 7 december. De supporters moeten verplicht naar Eindhoven afreizen met een auto- of buscombinatie. Dit is besloten op advies van de politie in Eindhoven.


NAC-woordvoerder Perry Hendriks geeft aan dat de Bredase voetbalclub onredelijk benadeeld wordt door de gestelde vervoersmaatregel. “De opgelegde combi was een onaangename verrassing. We hebben een hele grote groep supporters die vooral een feest wil maken bij wedstrijden. We worden nu afgerekend op een klein aantal incidenten uit het verleden.”

NAC heeft een brief naar alle burgemeesters en bvo’s gestuurd waarin de club stelt dat de opgelegde maatregelen vaak buiten proportie zijn. “We willen in de toekomst zeker alert blijven, maar van dit soort onnodige regelingen worden we niet blij”, legt Leon Aarssens, hoofd veiligheid bij NAC, uit. “Als er wel confrontaties of incidenten zijn geweest, zijn wij de eerste die hier iets aan doen.”

Aarssens heeft vooral moeite met de buscombinatie en vindt dat de maatregelen klakkeloos worden opgelegd zonder duidelijke redenen. Daarnaast is hij van mening dat de kaartverkoop door de thuisclub niet goed is geregeld. “Een dergelijk opgelegde buscombinatie zorgt ervoor dat NAC-supporters op alternatieve manieren op zoek naar kaartjes gaan. Als supporters geen zin hebben om in een bus gepropt te worden, dan rijden ze in dit geval naar het stadion zelf. Wanneer ze een beetje hun best doen kunnen ze zo op een andere tribune plaatsnemen. Zeker in de Jupiler League. We moeten het op een andere manier insteken”, licht hij toe.

De combi komt volgens de gemeente Eindhoven niet uit de lucht vallen. “Om te beoordelen of bij voetbalwedstrijden bepaalde combi-regelingen moeten worden toegepast ten behoeve van de veiligheid, hanteert de politie een voetbalvolgsysteem”, laat een woordvoerder van gemeente Eindhoven weten. “Dat systeem geeft een historisch overzicht van incidenten door voetbalsupporters. Bij toetsing van het systeem is de politie gebleken dat er een aantal incidenten zijn geweest in het verleden met NAC-supporters en andere clubs. Dat is voor de politie reden geweest om het advies te geven tot een bus-combiregeling.” De burgemeester volgt volgens de woordvoerder van gemeente Eindhoven altijd het advies van de politie. “Zij hebben de expertise om de risico’s rond voetbalwedstrijden in te schatten.”

Een mogelijke oplossing is volgens Hendriks om het probleem deels bij NAC neer te leggen. “We kunnen er dan voor zorgen dat we de controle houden over wie er naar de wedstrijd komt. Uiteindelijk zorgt dat in ieder geval voor een positievere sfeer en uiteindelijk een beter imago. Daarnaast is de komst van een groter aantal aan supporters lucratiever voor de gastheer. Dat scheelt weer in de omzet."

De wedstrijd tussen NAC en Jong PSV wordt gespeeld in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven, waar in het uitvak plek is voor 475 NAC-supporters. De supporters die met de auto naar de uitwedstrijd willen rijden, moeten snel zijn. Er zijn maar 75 kaarten voor een autocombi beschikbaar. De andere vierhonderd supporters dienen met de buscombi naar Eindhoven te komen.