NAC is gedegradeerd naar de eerste divisie. En dat komt hard aan bij alles en iedereen met een NAC-hart.
NAC is gedegradeerd naar de eerste divisie. En dat komt hard aan bij alles en iedereen met een NAC-hart. (Peter Visser)

De dieptepunten van een jaar NAC: Degradatie, rellen en de trainer weg

  NAC

BREDA - Het kalenderjaar zit er bijna op en dus is het tijd om terug te blikken op 2015. NAC-watcher Thijs Kroezen kijkt terug op het jaar van NAC en koos drie hoogte- en dieptepunten die er voor hem uit sprongen. Vandaag de drie dieptepunten waar iedere NAC-supporter met verdriet op terugkijkt.


(Vrees niet, NAC Breda kende ook nog een aantal hoogtepunten dit jaar. Die lees je hier)

Degradatie en rellen na duel met Roda JC
Verreweg het meest trieste moment van het afgelopen jaar was de degradatie. Waar niemand echt rekening mee had gehouden in Breda gebeurde toch: op 31 mei degradeerde De Parel van Het Zuiden naar de Jupiler League. Over twee duels gezien bleek Roda JC de betere van de twee. Na een krappe 0-1 overwinning in Kerkrade gingen de Bredanaars met 1-2 onderuit in de verlenging. Na het laatste fluitsignaal vloeiden de tranen rijkelijk bij spelers, staf en supporters. In en rondom het stadion werd de sfeer al snel grimmig en rellen bleven niet uit toen de NAC-aanhang de Roda JC-supporters probeerde te bereiken. Een politieagent raakte gewond en zeven relschoppers werden gearresteerd. Via Bureau Brabant werden er later nog eens zes relschoppers bekend bij de politie.

Thuisnederlaag tegen FC Volendam
Iedereen leek zich bij het jaartje Jupiler League te hebben neergelegd, want een club als NAC zou wel snel terugkeren naar de Eredivisie. De eerste horde die dan genomen moest worden was FC Volendam. Na negentig minuten voetbal stond er echter een 1-4 eindstand op het bord. Hoe sterk NAC ook begon aan de wedstrijd, over het geheel was het niet goed genoeg en ontbrak het aan inzet bij sommige spelers. Toen ook de daaropvolgende wedstrijd tegen FC Eindhoven verloren ging, was al snel duidelijk dat het dit seizoen geen appeltje-eitje ging worden.

Het ontslag van Robert Maaskant
Na de nederlaag tegen VVV-Venlo (0-1) was het vertrouwen op een goede afloop met Robert Maaskant bij de raad van commissarissen verdwenen. Op 6 oktober werd de oefenmeester ontslagen. Na de degradatie stonden de fans van NAC nog bij Maaskant voor de deur om te vragen of hij wilde blijven en in oktober moest hij noodgedwongen via de achterdeur vertrekken bij de club waar hij zo van houdt. Spijtig, maar het ontslag was niet onlogisch als je keek naar de prestaties van de Bredanaars onder Maaskant. Voor iedereen met een NAC-hart pijnlijk dat het tweede huwelijk tussen de trainer en NAC niet eindigden met een promotie- of zelfs kampioensfeest op de Grote Markt in Breda.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief