Logo bredavandaag.nl
Carl Mureau

'Scheurvorming NAC-stadion had eerder ontdekt en aangepakt kunnen worden'

  NAC

BREDA - Bij een betere gemeentelijke controle op de uitvoering van het onderhoud door NAC, zou scheurvorming in het stadion eerder ontdekt zijn. Dat is een van de conclusies uit het rapport dat de afgelopen maanden in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd. 


"Scheurvorming in het stadion had dan vanaf een eerder stadium kunnen worden gemonitord en verdere scheurvorming (en de aantasting van betonwapening op locatie B1) had dan voorkomen kunnen worden", staat te lezen. "De gemeente heeft in haar hoedanigheid als eigenaar van het stadion pas op scheurvorming geacteerd in de aanloop naar opdrachtverstrekking aan R2 in februari 2014. Dit terwijl NAC en de afdeling Bouw- en Woningtoezicht al bij een inspectie in april 2012 scheurvorming constateerden op locaties B1 en B2 en ook tijdens de verbouwing in 2009 al scheurvorming is geconstateerd op locatie A."

De begeleidingscommissie van het onderzoek schat in dat bij een goed ingeregeld meerjarenonderhoud, en een adequate gemeentelijke controle daarop, de politieke en maatschappelijke onrust rondom scheurvorming beter beheerst had kunnen worden. "De gemeente had dan eerder, meer proactief onderzoek kunnen doen naar oorzaken en risico’s van scheurvorming en ook beheersmaatregelen kunnen nemen."

De commissie constateert dat de gemeente bij de aankoop van het stadion in januari 2003 geen bouwtechnische keuring heeft laten uitvoeren, waardoor risico’s van eventuele gebruiksonveiligheid niet in beeld zijn gebracht. Over het onderhoud is de commissie ook duidelijk. "In de overeenkomst uit april 2003, waarin geregeld is dat NAC als huurder naast het klein ook het groot onderhoud van het stadion voor zijn rekening neemt, toont de gemeente zich geen goed huismeester door bijvoorbeeld bij deze ongebruikelijke verdeling van het onderhoud geen capaciteit in te boeken voor toezicht op het onderhoud."

Daarnaast constateert de onderzoekscommissie dat in de relatie van de gemeente en NAC sprake is van verstrengeling en verstrikking. "Zowel in de verhoudingen organisatie-college als college-raad heeft het samen- en tegenspel in de periode 2003-2013 onvoldoende objectiverend gefunctioneerd." FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief