NAC wint met 1-0 van NEC tijdens de eerste wedstrijd in de finale van play-offs om een plek in de eredivisie. Peter Visser

NAC zet eerste stap richting eredivisie met 1-0-zege (met feestvideo)

BREDA - NAC heeft een belangrijke eerste stap gezet richting de eredivisie. In een kolkend Rat Verlegh Stadion werd NEC met 1-0 verslagen.

Het was een zinderende donderdagnamiddag. Zon, volle tribunes en een overvloed aan bier. Tel daar bij op een gemiddelde hartslag van 165 bij de supporters op de stoeltjes en je hebt het recept voor het eerste play-off duel tussen NAC en NAC. Een eerstedivisionist en eredivisionist die samen strijden voor nog slechts één plek op het hoogste niveau.

De Nijmegenaren verschaften zich na een paar minuten voetballen bijna de ideale uitgangspositie door te scoren. Een voorzet kon niet goed worden weggewerkt door Jorn Brondeel, omdat hij tegen de zon inkeek. Uiteindelijk ging de bal via Dario Dumic tegen zowel de paal als de lat. De schrik zat er goed in aan Bredase zijde.

Na een kwartier voetballen kreeg NAC wat meer grip op het spel en begon het speldenprikjes uit te delen. Giovanni Korte schoot net over en Cyriel Dessers mistte slechts één centimeter om de bal binnen te koppen.

Aan het einde van de eerste helft leek NEC met tien man verder te moeten, toen Dessers  viel op weg naar de goal. Verdediger Golla leek er af te moeten en kreeg rood, maar die kaart werd teruggedraaid nadat scheidsrechter Higler de beelden terugkeek op het scherm bij de videoscheidsrechter. Het uitvak ontplofte van vreugde, terwijl de NAC-supporters massaal floten. Het bleef 0-0 en elf tegen elf.

De wedstrijd werd met de minuut aantrekkelijker om naar te kijken. Een combinatie van spanning en twee aanvallende ploegen waren daarvan de oorzaak. Zowel NAC als NEC kregen goede mogelijkheden op de openingstreffer, waarbij vooral de bezoekers zeker hadden kunnen scoren.

Het publiek in het uitverkochte Rat Verlegh Stadion zorgde voor een geweldige ambiance. Tot de nok toe gevuld met uitzinnige fans die zongen en schreeuwde alsof hun leven er vanaf hing. Voor een deel waar, want voor een groot deel van de 19.000 is NAC een belangrijk deel van hun bestaan.

Twintig minuten voor tijd was het nogmaals het aluminium wat de hoop in Breda in leven hield. Een vrije trap werd met het hoofd verlegd door Taiwo Awoniyi en strandde op de lat.

In het laatste kwartier was het billen knijpen voor NAC. De bezoekers klopten hard op de deur, maar er werd gelukkig niet opengedaan. En uiteindelijk was hij daar, zoals hij er al heel het seizoen is: Dessers. Korte profiteerde van een uitglijder en zette Dessers voor de doelman. Die faalde niet en scoorde de 1-0.

Nog 90 minuten lang geen tegendoelpunt krijgen is NAC verwijderd van de Eredivisie. Zondag wordt het beslist.