Logo bredavandaag.nl
NAC overloopt NEC in Nijmegen. Na de 1-4winst is de eredivisie zeker.
NAC overloopt NEC in Nijmegen. Na de 1-4winst is de eredivisie zeker. (Peter Visser)

Vreven: ‘Wisselwerking tussen spelers en fans maakt ons sterk’

  NAC

BOSSCHENHOOFD - NAC heeft een week trainingskamp in Bosschenhoofd bij hotel De Reiskoffer erop zitten. Zes dagen lang had trainer Stijn Vreven zijn bijna geheel vernieuwde selectie haast 24 uur per dag tot zijn beschikking. Toch is trainen niet het belangrijkst. “Je kunt de spelers de hele dag observeren.”


Vreven is nu drie weken op streek in de voorbereiding. Drie weken waarin hij oefende tegen amateurs en waarin hij al acht nieuwe spelers mocht verwelkomen. Dat laatste vindt hij niet gek. “We hadden ook geen basis na vorig seizoen. Vergeet niet dat wij als vijfde waren geëindigd in de Jupiler League. Iedereen wist dat we een kwaliteitsinjectie nodig hadden om een respectabel elftal op de been te brengen.”

'Leeftijd zegt mij niks'
Angeliño, Thierry Ambrose, Pablo Mari en  Paolo Fernandes komen op huurbasis van Manchester City, Rai Vloet en Menno Koch zijn overgenomen van PSV. Het is een jong team. “We hebben geen dertigers, maar leeftijd of een aantal wedstrijden in de eredivisie zeggen mij niks. Je kunt jong zijn en heel volwassen en zakelijk spelen, zoals we in de finales van de play-offs hebben laten zien: spelen met bravoure en branie.”

Samen met de blijvers heeft Vreven keuze genoeg. Bang voor gemor is hij niet. “Ik heb geen vast elftal, ik werk met de spelers die fit zijn. De spelers weten dat ik een wit vel heb waarop ik elf lege posities heb. Zo sta ik er in. Iedereen krijgt kansen. Degenen die het laten zien, die spelen. En ontevreden spelers heb je altijd.”

Om zijn opvatting te onderstrepen, haalt hij de finale van de play-offs tegen NEC aan. “Daarin speelden zeven jongens die zich via Jong NAC terug hebben gevochten.” Met andere woorden: kansen krijgt iedereen en klagen heeft geen zin. “Dat wil niet zeggen dat ik geen uitleg geef. Ik vertel elke speler waarom hij niet speelt, want het is ook mijn belang dat hij beter wordt. Spelers beter maken is mijn job.”

Teambuilden
In De Reiskoffer en op het veld van Victoria’31 in Oudenbosch kijkt en luister de trainer. “Het is teambuilden. Ik ga met jongens in gesprek, kijk wie de kartrekkers zijn, je ziet ze bezig met elkaar. Ze organiseren ook zelf zaken. Een trainingskamp is voor een coach vooral heel waardevol naast het veld.”

NAC opent het seizoen tegen Vitesse, waarna een op het oog lastige serie volgt. Toch is Vreven daar niet mee bezig, zoals ook een doelstelling voor het hele seizoen niet aan hem is besteed. “Mijn doelstelling is altijd de eerstvolgende wedstrijd winnen. Behoud is geen doelstelling, ik hoop dat we kunnen verrassen. Het zou mooi zijn als we ons op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als afgelopen seizoen.”

'Ik hoop dat we het eredivisieniveau snel eigen kunnen maken'

Aan dat niveau kunnen de supporters bijdragen. “De supporters hebben er in de tweede helft tegen NEC voor gezorgd dat we overeind bleven en we zelfs de wedstrijd over de streep trokken. Dat maakt deze club ook mooi: de wisselwerking tussen spelers en fans maakt ons sterk.’

Die supporters hebben ook hun bijdrage geleverd aan de komst van de nieuwe Cityspelers. “City promoot NAC, laat beelden zien van onze wedstrijden. Daar zitten uiteraard ook sfeerbeelden bij van het publiek. Daardoor krijgen ook de jonge spelers echt wel zin in ons verhaal.”

Over de samenwerking met City is Vreven meer dan tevreden. “Zij zijn erg betrokken, stonden na afloop van de play-offs in de kleedkamer. Ze zien dat wij spelers beter maken.” Het resultaat? “De spelers die we nu hebben zijn een klasse beter dan afgelopen seizoen.”

Nog een paar weken, en dat het echt werk. Vreven heeft er zin in. “Ik hoop dat we het eredivisieniveau snel eigen kunnen maken.”

De eerste zes wedstrijden
zaterdag 12 augustus 2017 Vitesse -  NAC Breda
zondag 20 augustus 2017 NAC Breda - PSV
vrijdag 25 augustus 2017 NAC Breda -Sparta Rotterdam
zondag 10 september 2017 AZ - NAC Breda
zaterdag 16 september 2017 NAC Breda - FC Groningen
zaterdag 23 september 2017 Feyenoord - NAC BredaFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief