Logo bredavandaag.nl
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

Deadline dag: Wie koopt het NAC-stadion?

  NAC

BREDA - Wie meldt zich als koper voor het Rat Verlegh Stadion? Tot twaalf uur deze middag kunnen belangstellenden zich bij de gemeente melden met hun plannen. Dan sluit de aanmeldingstermijn. Vervolgens moet voor 1 december duidelijk zijn wat er met het stadion gebeurt.


Het aanbod van een koper moet bestaan uit een ‘ruimtelijke- en programmatische visie inclusief de eventuele gebiedsontwikkeling en uit een financieel bod en overige aankoopvoorwaarden’, zo formuleerde de gemeente het eerder.

De grote vraag is: wie melden zich? De gemeente gaat daar geen helderheid over geven. “Over de hoeveelheid inschrijvingen en de identiteit van de inschrijvers doen we geen mededelingen omdat dit het verkoopproces in negatieve zin kan beïnvloeden”, laat een woordvoerder desgevraagd weten. In een eerder stadium was al duidelijk dat  NHG, Westpoort en Hinke Fongers al dan niet gezamenlijk interesse hadden. Ook zou er een Indonesische partij belangstelling hebben.

“Over het vervolg van het verkoopproces berichten wij de ingeschreven partijen eind deze week: het gaat hierbij om een verkoopprocedure waarin aan partijen gevraagd wordt een bod en een plan/toekomstvisie in te dienen.”

Voor NAC is een lagere huur van groot belang, gaf Joost Gielen van de Raad voor Commissarissen van NAC eerder deze week aan. Toch is daarover in de procedure niks vastgelegd. Dat is iets tussen de nieuwe eigenaar en NAC. De huurprijs in de gesprekken met potentiële kopers geen doorslaggevend criterium, liet een woordvoerder eerder weten.

De gemeente beoordeelt inschrijvingen op prijs - kwaliteit en haalbaarheid, aldus de woordvoerder. “Het is de bedoeling dat partijen voor het einde van november een inzending doen. Geïnteresseerde partijen ontvangen de exacte data van de processtappen.”

De gemeente wil het stadion verkopen omdat het de ‘knoop’ met NAC wil ontwarren. Om erachter te komen op welke manier dat het beste zou kunnen werd in 2016 een onderzoek verricht. Daaruit kwamen drie scenario’s die volgens het college realistisch waren. De verkoop van het stadion is er daar een van. Een ander scenario is de exploitatie van het stadion uit handen geven aan een derde partij, niet zijnde NAC.

Het derde scenario betreft de optimalisatie van de relatie verhuurder-huurder, dus tussen gemeente en NAC. Dit derde scenario voldoet volgens het rapport niet aan de eisen die de raad voorafgaand had gesteld.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief