Logo bredavandaag.nl
NAC wint met 1-0 van NEC tijdens de eerste wedstrijd in de finale van play-offs om een plek in de eredivisie.
NAC wint met 1-0 van NEC tijdens de eerste wedstrijd in de finale van play-offs om een plek in de eredivisie. (Peter Visser)

NAC meldt zich via onafhankelijke stichting als potentiële koper stadion

  NAC

BREDA - NAC Breda heeft zich toch bij de gemeente Breda gemeld als potentiële koper van het stadion. Dat meldt de club deze vrijdag. NAC heeft zich middels de inschrijving via de onafhankelijke Stichting Rat Verlegh Stadion gemeld in de verkoopprocedure van het Rat Verlegh Stadion. NAC verwacht daarmee per jaar tonnen aan huisvestingskosten te kunnen besparen.


"Doordat een financieringsconstructie op korte termijn toch haalbaar is gebleken wil NAC via Stichting Rat Verlegh Stadion alsnog een poging doen om meer regie te krijgen over een eventuele verlaging van de huidige huisvestingslasten", meldt de club in een statement. NAC ziet deze verlaging namelijk als een belangrijke stap in de verdere verbetering van de financiële continuïteit van de club.

Verkoop van het stadion
Het college van Breda heeft enige tijd geleden bekend gemaakt het Rat Verlegh Stadion, dat momenteel eigendom is van de gemeente, te willen verkopen. De afgelopen maanden is de gemeente Breda daarom een openbare verkoopprocedure gestart. Het is de bedoeling dat het college voor het einde van dit jaar een koper voor het stadion voorlegt aan de gemeenteraad.

Inschrijving via onafhankelijke stichting
Midden oktober verstreek de deadline waarop kandidaten zich bij de gemeente konden aanmelden voor de koop van het Rat Verlegh Stadion en eventueel andere omliggende gebieden. "Aangezien het voor NAC als een paal boven water staat dat met de verkoop van het stadion de huidige huisvestingslasten omlaag moeten, heeft de club door middel van een inschrijving van de onafhankelijke Stichting Rat Verlegh Stadion ervoor gezorgd dat het toch nog in een officiële rol betrokken kon worden bij de verkoopprocedure."

Inmiddels is voor Stichting Rat Verlegh Stadion een stabiele en robuuste financieringsconstructie, sneller dan verwacht, haalbaar gebleken, aldus NAC. "Dit mede met behulp van de grootaandeelhouders van NAC. Daarmee is NAC via de onafhankelijke stichting dus toch aangemeld als een potentiële koper van het stadion waarin de Parel van het Zuiden al sinds 1996 de beroemde Avondjes NAC afwerkt."

Meer regie op verlaging huisvestingslasten
Een eventuele aankoop van het stadion door Stichting Rat Verlegh Stadion moet eraan bijdragen dat NAC meer regie krijgt en daardoor zelf meer aan het stuur zit in het kader van het beheer van het stadion en een verlaging van de huidige huisvestingslasten. Het verlagen van de huisvestingslasten blijft namelijk één van de belangrijkere dossiers in de verdere verbetering van de financiële continuïteit van NAC. De stichting ziet daarnaast vele kansen om via de aankoop van het stadion de maatschappelijk positie die NAC heeft nog beter voor de stad Breda te benutten.

Maandag dient Stichting Rat Verlegh Stadion een uitgebreid plan in bij de gemeente met betrekking tot de verkoopprocedure van het stadion. Algemeen Directeur Justin Goetzee laat in de verklaringt weten dat de verkoop van het stadion voor NAC een unieke kans is. Hij spreekt van 'een trein die bijna nooit voorbij komt'.

"Door via een onafhankelijke stichting met een gedegen financieringsplan mee te dingen naar de koop van het stadion krijgen wij de mogelijkheid om weer een beetje meer baas in eigen huis te worden.Dit is een hele belangrijke doelstelling binnen ons strategisch beleidsplan. De koop van het stadion kan NAC daarbij een besparing van enkele tonnen opleveren ten opzichte van de huidige huisvestingslasten."

Bruidsschatten
Goetzee geeft aan dat NAC in het verre verleden om diverse redenen veel van de bruidsschatten heeft afgestaan. "Maar nu zijn wij in de gelegenheid om in ieder geval één daarvan weer terug te halen. In het plan dat wij indienen hebben wij overigens niet alleen oog voor de unieke kans voor NAC, maar voor de gehele stad Breda. Dit door met het plan de gemeente en stad nog meer te laten profiteren van de maatschappelijke positie die NAC inneemt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief