Lekker feestje van NAC op de Grote Markt, maandag 29 mei 2017.
Lekker feestje van NAC op de Grote Markt, maandag 29 mei 2017. (Carl Mureau)

‘Promotie NAC was een euforisch volksfeest als nooit tevoren’

  NAC

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Algemeen directeur Justin Goetzee van NAC vertelt over de de promotie van NAC in mei. “De zestigste minuut in de thuiswedstrijd tegen NEC, die was cruciaal!”


Het was de dubbele apotheose van de play-offs: het volksfeest op P5 na de overwinning op NEC met promotie naar de eredivisie én een dag later de festiviteiten op de Grote Markt. Duizenden fans deelden de geelzwarte vreugde en gingen massaal van links naar rechts op de muziek van de Snollebollekes.

De promotie was niet vanzelfsprekend, weet Goetzee. “Tot de laatste competitiewedstrijd bij Almere was er best wat vertwijfeling of we succes zouden kunnen gaan behalen in de play-offs. Het was natuurlijk een wisselvallig seizoen geweest. Die wedstrijd bij Almere wonnen we vrij gemakkelijk met 2-0, belangrijk voor een goede uitgangspositie in de play-offs. Daarna begon het geloof te groeien bij ons in Breda, maar ook bij de selectie in Zundert.”

'Luidruchtiger dan ooit'
In de play-offs begon NAC met een 2-2 bij Volendam. Via een 2-0-winst thuis bereikte NAC de finale tegen NEC. In die twee wedstrijden bleek voor NAC alles op zijn plaats te vallen. Goetzee ziet zelfs één moment waarop de promotie werd bewerkstelligd: “De zestigste minuut in de thuiswedstrijd tegen NEC. Vanaf dat moment ging ons publiek massaal en luidruchtiger dan ooit achter het team staan, daarna kwam de 1-0 (van Dessers, red.). Geen toeval volgens mij.”

Uit bleek NEC geen schim meer van een eredivisieploeg. NAC walste over de Nijmegenaren naar de eredivisie. “Onbeschrijfelijk wat volgde daarna. Een volks-euforie die zijn weerga niet kent. In de 30 jaar dat ik bij NAC kom heb ik nog nooit zo’n explosie van vreugde meegemaakt. Wat dat zegt? Dat NAC enorm leeft en dat iedereen intens meeleeft. NAC is een club waar iedereen mee begaan is. Het zegt ook iets over de impact van de club.”

Bij terugkomst uit Nijmegen stonden misschien wel vijfentwintigduizend fans de ploeg op te wachten op P5. “Dat was redelijk geregisseerd. De dag erna op de Grote Markt was er geen uitgebreid draaiboek. De praatjes van de spelers, de muziek, het samenspel met supporters dat gebeurde allemaal spontaan, uit het hart.”

“Vooraf wilde ik ook helemaal niet met een huldiging bezig zijn, je wilt je tegenstander niet extra motiveren. Bij ons was er ook maar een persoon die alles wist over een eventueel feest, omdat je toch zaken moet regelen: facilitair manager Leon Aerssens. Ik wilde het eerst die promotie realiseren. En dan pas vieren.”

Orde van de dag
Goetzee genoot maar kort. “In 1993 was ik er zelf als fan bij in Den Bosch. Dan beleef je dat anders. Nu weet je wat er moet gebeuren. Zelf moest ik samen met ons personeel meteen over tot de orde van de dag. Zoveel mogelijk seizoenskaarten verkopen, contracten met sponsors afsluiten. In de drie maanden na de promotie hebben we 120 nieuwe sponsors aan ons weten te binden. In die tijd hebben we ook heel wat van ons personeel gevraagd. Het was een pittige zomer, voor een klein team op kantoor dat nog op Jupiler-sterkte was. Inmiddels hebben we weer versterking, maar dat duurde een paar maanden.”

En nu. “Nu zitten we in de eredivisie met de bijbehorende druk.”    


 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief