Vinnie de Laat

Wethouder: ‘Eerst advies raad, dan gesprek belangstellende NAC-stadion’

  NAC

BREDA - Breda gaat met nieuwe belangstellenden voor het Rat Verlegh Stadion pas in gesprek als de huidige, mislukte, verkoopprocedure is afgerond. Dat laat wethouder Alfred Arbouw desgevraagd weten.


Breda maakte half december bekend dat geen van de zes partijen die zich gemeld had voor het stadion, voldaan had aan alle verkoopeisen. Twee partijen deden daadwerkelijk een bod. Met name de geboden prijs bleek onder de maat.  Breda is bereid het stadion af te boeken naar een bedrag tussen de 7 en 8 miljoen euro, werd duidelijk tijdens de perspresentatie.

Daarna maakte horeca-uitbater NHG kenbaar opnieuw aan te kloppen bij de gemeente. “Wij gaan sowieso dat gesprek aan”, stelt Arbouw. Wel geeft hij aan officieel nog geen bod te hebben gehad. “Ik verwacht dat we een voorstel gestuurd krijgen, anders heeft een gesprek geen zin.”

Dat gesprek gaat sowieso pas plaatsvinden nadat de gemeenteraad de procedure heeft besproken. “Wij hebben aan de raad gevraagd richting te geven, ook richting de verlenging van een contract met NAC, maar ook als het gaat om nieuwe belangstelling.” Donderdag staat een eerste bespreeksessie gepland in de raad.

Volgens de wethouder krijgen potentiële kopers te maken met de normale procedure als het gaat om de verkoop van gemeentelijk vastgoed. Breda hanteert hiervoor drie verschillende categorieën: panden waar het vanaf wil, panden die geen prioriteit hebben om te verkopen of te houden en panden die nodig zijn voor het uitvoeren van de gemeentelijke taken.

Het NAC-stadion valt in de tweede categorie. “Het betekent sowieso dat we met de huurder, NAC, in overleg gaan. NAC heeft als huurder ook een rol.”

In eerste instantie toonden zes partijen belangstelling voor het stadion, die allemaal verschillende plannen hadden voor het stadion en de omgeving. Westpoort Vastgoed wilde in combinatie met Hinke Fongers het stadion kopen, maar daarbij ook winkelruimte creëren op P5. Dat stuitte op voorhand al op veel weerstand bij politiek en ondernemers.

Ook NAC mengde zich uiteindelijk in de strijd om het eigen stadion middels een in het leven geroepen stichting. De club gaat zich niet alsnog melden als koper, laat bestuurder Joost Gielen weten. “Het bod dat wij hebben gedaan was het hoogst haalbare en meest verantwoorde bod. Een hoger bod is uitgesloten.” NAC en de gemeente hebben voor komende week een regulier overleg gepland staan. “Dan horen we hoe de gemeente erin staat.”