NAC eindigde in 2007-2008 als derde, maar miste Europees voetbal.
NAC eindigde in 2007-2008 als derde, maar miste Europees voetbal. (Foto: GIC)
video

Mini-doc zoomt in op hét NAC-jaar van Brandts

  NAC

BREDA - NAC worstelt momenteel in de eredivisie. Slechts enkele punten verzamelden de Bredanaars tot op heden. Hoe anders was dat in het seizoen 2007-2008. NAC bleef onder leiding van Ernie Brandts maar winnen. De geelzwarten werden uiteindelijk derde. Over deze periode maakte GIC creative film production een mini-documentaire voor Fox.


“Dat seizoen is een heel conflictrijk jaar geweest voor de club”, stelt Toon Donders, regisseur bij GIG creative film production. “Enerzijds is het het beste seizoen dat NAC ooit heeft gekend. De ploeg werd in dat jaar derde in de eredivisie. Dat is de hoogste eindstand in de geschiedenis van de club”.

Het succes van toen kwam niet geheel zonder een offer. Toenmalig NAC-trainer, Ernie Brandts, kreeg halverwege het seizoen van het bestuur van NAC te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Maar Brandts mocht het seizoen nog afmaken en de rest is geschiedenis. NAC werd derde, terwijl de club het vertrouwen in de trainer al had verloren. Hoe kon dit ogenschijnlijk gebroken team dan toch dit succes behalen? Dat geheim willen de makers van de documentaire ontrafelen.

Talloze interviews
De makers gingen aan de slag en interviewden talloze oud-spelers en oud-staffleden, zoals Ten Rouwelaar, Penders en Amoah. “Het was een écht en hecht team, de ploeg bestond niet uit enkel individuen, ze voelde zich verbonden”, concludeert Donders na het maken van de documentaire. “Zo gingen de spelers niet direct na de training naar huis, maar bleven met z’n allen klaverjassen op de club tot in de late uurtjes. Waar zie je dit vriendenteam gedrag tegenwoordig nog bij professionele clubs?”

Dit thema van verbroedering en verbondenheid is dan ook een belangrijk element van de docu. “Ik wil het verhaal met bijbehorende thema’s in chronologische volgorde vertellen aan het publiek. Het begin van de documentaire is gefocust op het verhaal van Ernie Brandts, hier zal een isolerende sfeer voelbaar zijn. Naarmate de documentaire vordert zal het thema steeds meer verschuiven naar de verbondenheid binnen het team, de teamspirit.”

Ernie Brandts zelf komt alleen op archiefbeeld terug. "We hebben hem meerdere keren benaderd, maar hij gaf aan geen tijd te hebben en zei bezig te zijn met een boek." De trainer liet zich ook tijdens zijn periode bij NAC nooit uit over de situatie. "Laten we het over het voetbal hebben, zei hij als hem ernaar gevraagd werd." Donders vindt het jammer dat de coach niet wilde meewerken. "Maar ik denk dat we met de archiefbeelden toch een compleet beeld hebben kunnen schetsen."

Krachtig seizoen
Maar ondanks de behaalde glorie en buitengewone broederschap, wordt het seizoen 2007-2008 ironisch genoeg toch bij NAC fans onthouden om de niet geboekte resultaten binnen de KNVB Bekerwedstrijden en play-offs voor Europees voetbal.  “Mensen lijken te vergeten dat het tevens het beste jaar van de club was. Met deze docu hoop ik om de eeuwig trouwe NAC-supporters op een objectieve manier te laten zien wat een krachtig seizoen 2007-2008 was voor de club, als team en als resultaat.”

De 22-minuten durende documentaire ‘Het jaar dat NAC derde werd’ wordt op donderdag 22 november via FOX-Sports uitgezonden om 22.00 uur.


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief