Logo bredavandaag.nl

Nu op naar het Stadionkwartier

  Nieuws

BREDA - De Nieuwe Mark is vrijdag officieel geopend. Bredanaar Jeroen Thoolen fotografeerde de afgelopen jaren soms dagelijks de werkzaamheden rond dit mega-project, die zich afspeelden voor de deur van zijn bedrijf Netvlies. Het resulteerde in een prachtige website, Nieuwemark.com. "Het historische karakter van deze jonge foto's vind ik boeiend."


Wanneer ben je ermee begonnen?
"In september 2003 kwam voor het eerst in me op het straatbeeld rond de toekomstige Nieuwe Mark vast te leggen. In 2004 werden de eerste werkzaamheden uitgevoerd: (nul)metingen om eventuele verzakkingen te kunnen registreren, het aanbrengen van blauwe stippen om bezoekers te illustreren waar het water zou komen te lopen en de sloop van Snackbar De Haven."
“In 2005 begonnen de ‘echte’ werkzaamheden. Op 5 oktober 2005 werd de domeinnaam nieuwemark.com vastgelegd waar een chronologische index werd bijgehouden. Zomer 2007 is de huidige site ontwikkeld.”

Wat is er voor jou zo bijzonder aan?
“Het is nog geen vijf jaar geleden dat we bij ons voor de deur konden parkeren langs de oude kademuren. Het nu al historische karakter van deze nog jonge foto’s vind ik boeiend.”

Gaat er veel tijd in de website zitten?
“Nadat de website is gebouwd hoef je alleen foto’s toe te voegen. De frequentie lag dit jaar lager dan in de jaren 2005-2007. Er zit niet zo veel werk meer in. Enkele uurtjes per maand. Een update maak je in een wandelingetje van een minuut of twintig. Bij evenementen zoals Winterboulevard steek je er tijdelijk meer tijd in, maar in de zomermaanden aanzienlijk minder.”

Wat vind je zelf de mooiste foto?
“Ik vind ‘by night’-foto’s altijd interessant om te maken. Spelen met sluitertijd, diafragma (sterretjeslichtjes) en natuurlijk de compositie zelf. Met name late zomeravonden leveren prachtige donkerblauwe luchten op. Ik heb na de opening een serietje geschoten op de Lage kade. Een erg mooie foto vind ik deze.”

Op welke foto krijg je de meeste reacties?
“Er springt niet één foto uit, maar ik ben wel gemaild door een ondernemer die deze foto graag op canvas op kantoor wilde hangen. Die heeft de hi-res versie gekregen. Enkele weken later stuurde hij een foto van zijn kantoor met de foto in canvas aan zijn muur.”

Dadelijk is het project afgerond... En dan? Het Grote Zwarte Gat?
“Haha, nee. Fotograferen is bijzaak. Op stadionkwartier.com ga ik de ontwikkelingen rond het NAC-stadion op dezelfde manier bijhouden.”

>> Foto's opening

Sites van Jeroen Thoolen:
www.nieuwemark.com
www.stadionkwartier.comFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief