Om half vijf 's ochtends in de rij voor vuurwerk

  Nieuws

BREDA - De maandag is nog maar half begonnen of de vuurwerkverkoop is al van start. Rond vijf uur maandagochtend staan er bij evenementenbureau Cees van der Horst al dertig mensen in de rij om hun bestelde vuurwerkpakket af te halen.


Door Erik Eggens
Van der Horst zelf is zichtbaar van de vuurwerkverkoop aan het genieten. “Het is nu al vele malen drukker dan vorige jaren”, meent hij. “Mensen geven zeker twintig procent meer uit, vooral aan siervuurwerk.” De evenementenorganisator denkt dat de eerste 60 ton vuurwerk voor negen uur vanavond de deur uit is. “En daarna komt er weer een lading van 60 ton.”

Van de vuurwerkgekte is, ondanks de grote oranje vuurwerkborden boven en naast de deur, bij Halfords op de Grote Markt niet veel te merken. “Maar dat is vrij normaal voor de maandagmiddag”, weet de vuurwerkverkoper, “de meesten komen op de laatste dag nog even snel hun inkopen doen.”

Ook bij schietsport- en outdoorwinkel Kees aan de Vierwindenstraat lopen de klanten de deur niet bepaald plat. Een man drukt zijn neus tegen het raam om de knallers te bekijken, vraagt even tot hoe laat de winkel open is en verlaat dan met lege handen de zaak. Maar ook de medewerkers van Kees maakt zich geen zorgen. “Woensdag wordt het pas echt druk.”