Logo bredavandaag.nl

Breda start proef met inzamelen plastic

  Nieuws

BREDA – De gemeente Breda gaat binnen enkele weken beginnen het huis-aan-huis inzamelen van plastic. In eerste instantie gaat het om een proef in twee wijken. Het is nog niet bekend in welke wijken. Breda doet niet mee aan de landelijke inzameling ‘Plastic Heroes’.


In de twee proefwijken wordt het plastic ingezameld in een duo-container of samen met het oud-papier. “Onze papierinzamelaar heeft gezegd dat hij dit kan scheiden”, ze zegt Petra van Breugel, hoofd afvalservice van de gemeente Breda. Een beslissing hierover wordt waarschijnlijk later deze maand genomen.

Breda besloot eerder niet mee te doen aan de actie Plastic Heroes, waarvoor wel in Breda op de mupi’s geadverteerd wordt. “Een landelijke campagne”, aldus Van Breugel.

Milieustraten
Overigens is het voor inwoners van Breda die niet in de twee testwijken wonen wel deze maand al mogelijk afval in te leveren bij de milieustraten. Ook komen er bij sportkantines, scholen en winkelcentrum de kenmerkende oranje bollen van Plastic Heroes. Over die plaatsing wordt deze maand een beslissing genomen. Daarna moeten ze er snel staan.

Op andere plaatsen dan bij kantines, scholen en winkelcentra in Breda komen deze Plastic Heroes niet. “Vanwege het straatbeeld. We proberen juist veel ondergrond te krijgen, en met plastic lukt dat niet. Dan stapel je alleen maar lucht.”

Plastic naar Duitsland
Om niet aan de landelijke inzameling mee te doen had Breda meerdere redenen, stelt Van Breugel. “Het was niet duidelijk welke vergoeding wij ervoor zouden krijgen van Netvang en het was onduidelijk wat er met het plastic zou gebeuren na inzameling. Bovendien bleek het plastic naar Duitsland te gaan, en dat zorgt weer voor een hoop C02-uitstoot. Daar staan we ook niet om te juichen.”

Netvang is door de overheid aangesteld om de plasticinzameling te coördineren en het budget daarvoor te verdelen. Daarvoor sloot het een convenant tot 2012 met de plasticbranche. Te kort, naar mening van Van Breugel. “Dan ga je allerlei investeringen doen voor mogelijk slechts drie jaar.” Bovendien was er wat Breda betreft te weinig duidelijkheid over de proeven die onlangs gehouden waren.

De proef in de twee wijken moet ook duidelijk maken hoeveel kilo plastic de Bredanaar aanlevert. Op basis daarvan, en de ervaringen met de bollen, neemt Breda later een beslissing over huis-aan-huis-inzameling in de rest van de gemeente.

Eerdere proef mislukt
Breda deed zo’n tien jaar geleden ook al eens een proef met plastic-inzameling. Dat was toen geen succes. De afvalverwerkers konden nergens heen met het plastic, waardoor het weer op een grote hoop bij het andere afval kwam. Ook leverde de inzameling toen veel zwerfvuil op.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief