Parken Breda geven stad karakter

Nieuws

BREDA – Zodra het kwik oploopt ontwaken de parken in Breda uit hun winterslaap. Menig Bredanaar pakt dan zijn favoriete picknickdeken en struint richting het Valkenberg. Het historisch stadspark is het meest populair onder de 43 groenplekken die de stad rijk is. Maar elk park biedt wat anders. “Ze zijn allemaal bijzonder en hebben iets unieks.”

Het Valkenberg is de groene huiskamer van Breda meent manager groen, spelen en recreatie van de dienst Stadsbeheer Henk van der Corput. “Dit park hoort bij de meest unieke van Nederland. Het staat in het zelfde rijtje als het Vondelpark in Amsterdam. Het ligt strategisch tussen het station en het centrum. Een park als het Valkenberg hebben niet veel steden.”

Maar hij vindt dat het aan zijn eigen succes ten onder gaat. De parken hebben een heel andere functie gekregen. Voorheen was het visuele belangrijk, nu ligt het zwaartepunt op het gebruik ervan. Mensen picknicken, zonnen en sporten tegenwoordig in een park.

Schade
“Het wordt enorm belast. Dat zag je bijvoorbeeld met de Valkenberg concerten. Daar kwamen op een gegeven moment zoveel mensen op af dat het gazon en de wortels van de historische bomen schade opliepen. Misschien dat bij de oude suikerfabriek een nieuw park komt om het centrum qua activiteiten te ontlasten”, aldus Van der Corput.

Dag in dag uit zijn in Breda ongeveer 120 mensen belast met het onderhoud en de verzorging. Zomer of winter, dat maakt niets uit. De gemeente heeft al de 43 plekken onderverdeeld. Zo zijn er stadsparken, stadstuinen, wijkparken en buurtparken; ieder met een andere invulling.

In de binnenstad zijn twee stadsparken: het Valkenberg en het Chassépark. Hier vinden de grote evenementen plaats. Dan zijn er ook twee stadstuinen: Het Begijnhof en de Burgemeester Merckxtuin. “Dit is een heel mooi en apart plekje in hartje centrum. Het ligt verborgen. Je moet weten waar het is, anders kom je er niet”, zegt Van der Corput.

Mediterraan
De wijk- en buurtparken hebben andere aantrekkingskracht. Het Wilhelminapark is een plek waar veelal gewandeld wordt. “Het is visueel ingericht. De groenstroken zijn daar te klein om te liggen. Het Hoge Vucht park is meer een natuurpark met uitgezet wild zoals runderen. En er zijn volkstuinen en een kinderboerderij.”

De gemeente houdt rekening met de wensen van een wijk of buurt en richt een park daarop in. “Dat zie je goed in Epelenberg. In de buurt wonen veel allochtonen en die willen een ander type park. We hebben het een mediterrane uitstraling gegeven; met veel speelvoorzieningen. De mensen picknicken graag en zitten liever beschut. Daar letten we dan op.”

Boulevard
Naast de grote evenementen zoals Breda Barst, Breda Culinair, Filmen in het Park en de Valkenberg concerten mogen mensen ook zelf iets organiseren. Mits ervoor een vergunning wordt aangevraagd. “Ik houd zelf niet zo van de drukke plekken. Geef mij maar een park als Wolfslaar of het Markdal. Daar heb je zo’n mooie natuurbeleving met bijzondere planten en dieren. Het is heerlijk rustig.”

Het druk bezochte Valkenberg stamt uit de middeleeuwen en is in al die jaren behoorlijk verandert. In de nabije toekomst staat het park nog meer aanpassingen te wachten. Van der Corput: “Het deel van de Willemsbrug tot de Kennedylaan wordt erbij getrokken. Het wordt weer een stuk groter. Daarnaast wordt de Willemstraat vanaf het station een grote boulevard naar het centrum. Dat is straks samen met het park een prachtige entree naar de stad.”