Logo bredavandaag.nl

Rookverbod kleine horeca van de baan

  Nieuws

BREDA/DEN BOSCH - Het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel is niet geldig. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag uitgesproken in de rechtszaak tegen het Bredase café Victoria.


>> 23-03: Eis: 1200 euro boete
>> 03-04: Vrijspraak voor Victoria
>> 04-04: Media: 'Rookverbod wankelt' | Asbak niet overal terug
>> 28-04: Victoria niet verrast door eis hoger beroep

Volgens het Hof ontbreekt een deugdelijke wettelijke grondslag, die verplicht is tot het instellen, aanduiden en handhaven van een dergelijk verbod in de kleine horeca.

Het genoemde besluit blijft niet binnen de kaders die de wetgever in de artikelen 10 en 11a van de Tabakswet biedt, zo stelt het Hof in Den Bosch. Deze artikelen staan volgens het hof niet toe dat een algeheel rookverbod voor horeca-inrichtingen zonder personeel wordt voorgeschreven.

Eerder kwam de rechtbank Breda ook tot vrijspraak voor Tonny van Haperen en zijn partner, maar op andere gronden. De rechtbank sprak beide verdachten vrij vanwege strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel.

Tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep, twee weken geleden, eiste de advocaat-generaal tegen elk van beide verdachten een geldboete van 600 euro en een voorwaardelijke stillegging van het café voor één maand.

(later meer)

>> Volledige uitspraak op rechtspraak.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief