Logo bredavandaag.nl

Rattink is benieuwd naar het mantra zingen

  Nieuws

Jettie Rattink, directeur Nieuwe Veste, uit In the Spotlight kijkt uit naar de jubileumactiviteiten dit weekend. "Speciale benieuwd ben ik naar het Mantra zingen op zondag." Aflevering 5 van deze rubriek.


Naam: Jettie Rattink

Waar kennen we je van:
"Na (lang geleden) actief te zijn geweest in de Bredase politiek kennen de meeste mensen mij nu als directeur van Nieuwe Veste, het centrum voor de kunsten, gemeente Breda."

Wat doe je in het dagelijks leven:
"Fulltime directeur van een instelling als Nieuwe Veste , daar gaat veel van de tijd inzitten. Bij een instelling als Nieuwe Veste is dat van alles, van gesprekken met personeel, begrotingen, overleg hier overleg daar tot hand- en spandiensten. Zeker de laatste dagen waren het zeer diverse werkzaamheden, maar vooral in het kader van de Open Dagen van Nieuwe Veste, op zaterdag 16 en zondag 17 mei en dan is het alle hens aan dek."
"De open dagen zijn de afsluiting van het huidige seizoen voor een aantal afdelingen en meteen de start van de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen."

"Naast de werkzaamheden voor Nieuwe Veste ben ik ook nog coördinerend directeur voor de drie gemeentelijke culturele instellingen. Naast een ‘persoonlijk leven’ zijn er ook nog vrijwillige activiteiten als b.v. bestuurslid van de stadsboerderij “De Kleine Hoeve”, een stadsboerderij waar mensen met een beperking kunnen werken in de biologische land/tuinbouw op een van de oudste akkers van Breda midden in de Haagse Beemden."
"Veelal kom ik tijd tekort voor alles wat je zoals moet doen of kan doen."

Wat is jouw nieuws van de dag en waarom:

"Eerst iets wat direct mijn werk raakt: Het weerbericht voor de komende dagen! Want: zaterdag 16 en zondag 17 mei zijn er Open Dagen bij Nieuwe Veste. Nieuwe Veste zit 15 jaar in het gebouw Molenstraat/St.Janstraat en van daar nu een extra tintje aan het jaarlijkse open huis. Vooral op zondag is er een vol programma met veel concerten, optredens en andere activiteiten en natuurlijk informatie over het aanbod."
"Speciaal benieuwd ben ik naar het Mantra zingen o.l.v. Jan Kortie waarmee we op zondag (10.30 uur) starten. Jan Kortie heeft maandelijks in Amsterdam zo’n tweehonderd belangstellenden die daar aan deelnemen. We hopen in Breda ook op veel deelnemers. Maar ook docenten en leerlingen verzorgen concerten die meer dan de moeite waard zijn."

"Ander nieuws van de week was het onderzoek naar de deelname van kinderen aan sportclubs of aan culturele activiteiten. Uit het onderzoek bleek nog weer eens duidelijk hoe moeilijk het voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens is om aan dergelijke activiteiten deel te nemen. Gelukkig kent Breda met de BredaPas een middel om mensen financieel tegemoet te komen. Maar kom je niet in aanmerking voor die pas dan zijn de financiële consequenties ineens wel erg groot."

"En dan het bericht dat veel middelen die door woningbouwverenigingen in buurtverbeteringsprojecten gestopt worden niet veel uithalen, als het tenminste niet om “stenen” gaat. Vaak gaat het om incidentele activiteiten die even leuk zijn voor een bepaalde groep, maar structureel geen bijdrage leveren aan de sociale cohesie of het leefklimaat. Op veel terreinen wordt er gewerkt met incidentele middelen voor “leuke” activiteiten. Incidentele zaken scoren wellicht beter dan een meer structurele aanpak. Daar ligt denk ik ook de verbinding met wat Henry Vorselman gisteren hier stelde “dat nieuws niet meer wordt verslagen, maar gemaakt.”

Aan wie geef je de rubriek door:
Jeroen Grosfeld, directeur Breda’s Museum.

Waarom:
"Breda’s Museum heeft twee mooie tentoonstelling in huis en een schitterend project op komst. In Breda zijn er nog steeds velen die niet in het Breda’s Museum zijn geweest, dat moet anders!"

>> Eerdere afleveringenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief