Logo bredavandaag.nl

T-shirt is duur 'geintje'

  Nieuws

BREDA – Nietsvermoedend over straat lopen en even later aangehouden worden voor het beledigen van de politie. Zonder een woord te zeggen. Tilburger Denis Van Vliet stond donderdag terecht voor het dragen van een t-shirt met een ‘geinige’ tekst. Kosten: 170 euro.


>> T-shirt drager veroordeeld

Het belastende t-shirt had een opruk met het woord ‘corrupt’, waarin het politielogo was verwerkt. De officier van justitie kon er echter de grap niet van inzien. Beledigend oordeelde de Bredase rechtbank. Van Vliet is niet alleen een zo’n 170 euro armer, maar ook een illusie.

“Ik had zeker niet het idee dat het beledigend voor zou zijn voor de politie. Ik heb zelf veel respect voor agenten. De opdruk is een grap, meer niet. Het is niet zo’n shirt waarop een mannetje op een agent staat te pissen. Die zijn er ook en dat vind ik echt ongepast”, aldus Van Vliet.

Ondermijnt
De officier van justitie dacht daar toch anders over. Hij oordeelde dat de print het gezag van de politie ondermijnt. Een signaal afgeven vindt hij belangrijker. Zeker in tijden waar het respect voor het openbaar gezag tanende is.

Ondanks dat de twee agenten die Van Vliet aanhielden in een verklaring duidelijk maakten zich niet aangesproken te voelen door de ‘beledigende’ opdruk, vond de districtschef in Tilburg het noodzakelijk over te gaan tot vervolging.

Kinderachtig
Volgens de officier hadden de agenten in kwestie die dag in een briefing meegekregen om kwetsende uitlatingen aan het adres van de politie streng aan te pakken. “Ik hoor geluiden dat we niet zo kinderachtig moeten doen, maar we moeten juist in deze tijd geen oogje dicht knijpen. Er is zo langzamerhand geen autoriteit meer veilig.”

Een olifantenhuid en geen dun t-shirt, was in het verweer van de advocaat van de verdachte een belangrijk element. Hij vind dat agenten tegen een stootje moeten kunnen en dat er overdreven word gereageerd op een ‘humoristische’ en ‘licht kritische tekst’. “Daar zijn ze op getraind. Ze krijgen wel meer met agressiviteit te maken en daar moeten ze tegen kunnen.”

Minder geinig
Van Vliet ging op de bewuste dag alleen maar een sigaartje halen en trok in de haast het gewraakte kledingstuk aan. Het einde van de rechtszaak had voor de humorvolle Tilburger een minder geinig karakter dan waar deze hele zaak mee begon.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief