Vanuit Breda de logistieke wereldtop bereiken

Nieuws

BREDA – Een stukje Bredase historie vormt de inleiding voor een nog te nemen horde in de toekomst. In het Kasteel van Breda ontvouwt de gemeente woensdagavond haar eerste plannen. De komst van het Nederlands Topinstituut Logistiek moet Breda op de kaart zetten.

>> Breda krijgt Topinstituut

In het Kasteel, dat stamt uit de middeleeuwen en waar de Koninklijke Militaire Academie sinds 1828 zetelt, wordt het Bredase actieplan gepresenteerd. Het toekomstig instituut moet de logistieke wereld aan haar voeten moet krijgen.

Het plan is erop gericht zo snel mogelijk stappen te ondernemen en nog dit jaar daadwerkelijk met het instituut en onderzoeksprogramma’s te starten. De bedoeling is op korte termijn een tijdelijke locatie te betrekken. De voorbereidingen van de bouw van de bij het Topinstituut behorende Campus laat volgens de gemeente nog ruim een jaar op zich wachten.

De afspraak met de betrokken ministeries Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken behelst dat de betrokken partijen tot 1 november de tijd hebben alles verder uit te werken. Volgens Bredase wethouder Aarts moet de gemeente dan ook ‘vol aan de bak’ om die doelstelling te halen.

Breda kreeg in april het Nederlands Topinstituut Logistiek toegewezen. In een strijd met niet de minste steden, Amsterdam en Rotterdam, kwam de provinciestad als overwinnaar uit de bus. Deze avond is het moment voor de gemeente en haar partners de plannen kenbaar te maken aan het bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs.

“We hebben een huiswerklijstje meegekregen van het ministerie van Economische Zaken”, legt Aarts aan de zaal met belanghebbenden uit. “Dit is de eerste inkijk op de plannen. Hoe wij er over denken. Wat gaan we concreet doen en wie gaan ons daarbij helpen.”

In het op te zetten Topinstituut voor Supply Chain Management, zoals het instituut ook wordt genoemd, en de bij behorende Campus moeten het logistieke bedrijfsleven, de wetenschap en opleidingen gaan samenwerken.

Hoogleraren Jo van Nunen en Jan Fransoo, in een eerder stadium lid van de adviserende commissie Van Laarhoven, benadrukken het belang van het betrekken van de universiteiten en HBO- en MBO-opleidingen. Maar de 'top' kan alleen bereikt worden met de beste mensen van die instellingen. Uit binnen- en buitenland, zo stellen Van Nunen en en Fransoo.

“De ambitie is het aantrekken van nieuwe ‘business’. Daarbij zijn knooppunten als Schiphol en de Rotterdamse haven van groot belang. Het is de bedoeling dat zij hier actief worden. Dat moet gezamenlijk met kennisinstellingen, want ze moeten elkaar aanvullen. We hebben directeuren nodig, maar ook wetenschappers”, aldus Van Nunen.