Logo bredavandaag.nl

Ook viervoeters eten graag Hollandse pot

  Nieuws

BREDA – Het is bijna vakantie. Dat betekent voor veel mensen een lange reis met de auto naar een zonnige bestemming. Vaak gaat ook de hond mee. En dat vraagt extra aandacht, stelt het dierenasiel. "Neem vooral eigen voer mee, voor als de hond de buitenlandse brokken niet lust."


Wat er in de etensbak gaat, is een van de zaken die extra aandacht vraagt als de hond meegaat op vakantie, zo zegt Danielle de Jonge, woordvoerder van het dierenasiel in Breda. “Vaak staan mensen er niet bij stil. De honden moeten eventueel nog ingeënt worden tegen ziektes. Daarnaast moeten ze gechipt worden, zodat als ze weglopen ze makkelijker terug te herleiden zijn naar de baas.”

Baasjes moeten volgens haar letten op de kleine praktische dingen zoals een reserveriem en de mand. “Maar neem dus ook eigen voer mee,” adviseert De Jonge. “Als blijkt dat de hond de buitenlandse brokken niet lust, zit je met een probleem. Er moet goed gelet worden op het feit dat de hond schoon water drinkt.”

Mocht het toch overkomen dat de hond ziek wordt of gewond raakt, moeten de hondeneigenaren naar de plaatselijke dierenarts gaan. “Het is verstandig om een EHBO-kist voor dieren bij te hebben, maar bij ernstige gevallen kun je beter naar een specialist gaan.” Nog een tip: neem het dierenpaspoort mee. “Daar staan alle inentingen en dergelijke in vermeld.”

Tijdens de reis zelf moet de hond - net als de baas - voldoende rust en plaspauzes krijgen. “Bestuurders moeten om de twee uur stoppen. Dat is een mooie tijd om dan een kwartier of twintig minuten de hond eruit te laten.” De Jonge adviseert daarnaast dat de hond in een bench zit, zodat hij niet door auto vliegt als er geremd wordt. “En met warm weer moeten ze voldoende kunnen drinken.”

Met voldoende voorbereidingen moet de vakantie voor zowel de baasjes als de honden goed lopen. “Als de mensen hier aan denken, maakt dat het voor de hond toch prettiger.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief