Logo bredavandaag.nl

Breda: ‘Investeren in de stad’

  Nieuws

BREDA – De gemeente Breda geeft komend jaar tien procent meer uit dan dit jaar. Dat blijkt uit de donderdag door wethouder Henk Snier gepresenteerde begroting. 112 miljoen euro hebben burgemeester en wethouders gereserveerd ‘om te blijven investeren in de stad.’


Dat de gemeente meer gaat uitgeven, maar gelijkertijd in de eigen kosten heeft moeten snijden, is niet tegenstrijdig, zo stelde Snier. “We moeten blijven investeren in de stad. Op deze manier leveren wij onze bijdrage aan het stimuleren van de economie.”

Volgens Snier kan er meer geïnvesteerd worden doordat er gesnoeid is in de eigen bedrijfsvoering, zo wordt er efficiënter gewerkt en minder uitbesteed. Een ander deel van het geld dat nodig is voor investeringen, komt van de plank: het was al gereserveerd voor plannen die nu uitgevoerd gaan worden. Een goed voorbeeld is daarbij het beginnen met bouwrijp maken en vervolgens aanleggen van De Mandt in Teteringen. “Het makkelijkste was geweest om te zeggen, ‘dat doen we niet’, maar wij willen hiermee ook aangeven dat we een goed voorzieningenniveau van belang vinden.”

Snier spreekt meerdere malen over ‘duurzaam financieel beleid’ en het vinden van de balans tussen sociale en economische uitgaven. “Daarvoor hebben we ook moeilijke beslissingen moeten nemen. We laten hiermee wel zien welke kant we uit willen met de stad. Dus wel De Mandt en wel het sportcentrum.”

De wethouder denkt dat een volgend college goed uit de voeten kan met deze laatste begroting van het zittende college. “We laten het goed achter. Dat is ook onze taak.” Zo zit er in de begroting ook voldoende ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen, geeft hij aan. “Om de vergelijking met een gezin te maken: als de wasmachine kapot gaat, kunnen we die vervangen.”

De begroting wordt de komende weken in diverse raadscommissies besproken. In de raadsvergadering van 5 november mag de raad zich uitspreken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief