Logo bredavandaag.nl

PvdA peilt wijkveiligheid

  Nieuws

BREDA – Voor de PvdA was het maandag de 'Dag van de Veiligheid'. In het kader daarvan bracht gemeentelijk fractielid van die partij Miriam Haagh samen met Tweede Kamer-lid Attje Kuiken een bezoek aan Inloophuis Heuvel.


Mensen uit de wijkraden van Heuvel, Tuinzigt en Westerpark kregen daar de mogelijkheid om onderwerpen aan te kaarten die onder wijkveiligheid vielen en die voor verbetering in aanmerking kwamen. Onder het genot van een uitgebreide lunch werd daar uitvoerig gesproken over problemen zoals overlast, gebrek aan sociale controle, inbraken, vandalisme en drugsoverlast. Maar uiteindelijk werd iedere keer dezelfde conclusie getrokken: “De wijkagent moet nadrukkelijker aanwezig zijn.” De PvdA leek vastbesloten iets te gaan doen met die uitkomst.

Woordvoerders van de wijkraad Westerpark/Tuinzigt konden daar over mee praten. Op zaterdagavond en tijdens NAC-wedstrijden is hun wijkagent altijd in het centrum of bij het NAC-stadion aanwezig. Terwijl ze hem juist bij hen in de buurt zo hard nodig hebben. Ze hebben daar te maken met luidruchtige hanghongeren, ruzies en inbraken. “In het weekend zien we nooit iemand van de politie. We zien het allemaal aan, maar er wordt nauwelijks iets mee gedaan”, zegt een woordvoerster van de Huurders Belangen Commissie 't Ahorntje.

Haagh liet duidelijk weten dat ze bij haar partij een bredere blik wilden krijgen van wat er speelt in de wijken. Buurtmeester van de wijk Heuvel, Henk van Oers, sprak over de horecagelegenheden die als paddestoelen uit de grond lijken te schieten. “Er zijn er te veel”, vertelt hij. “En ze hebben een aantrekkingskracht op hangjongeren, die tot in de late uren daar op de stoep vertoeven.” Maaike Simons, studente en ook wonend in Heuvel, kon dit bevestigen. “Vaak gaat dat tot een uur of 1 wel door, maar niemand zegt er iets van”, voegt ze toe. “En de spuiten en de pillen liggen er soms op de grond”, vertelt een andere bewoner weer.

Ook de overlast van vuilnis, en kliko's die blijven staan vormen een bron van ergenis. “Mensen moeten een heropvoeding krijgen, of er op aangesproken worden. Desnoods door de buurtmeester”, klinkt het. “Nog meer campagnes voeren heeft ook geen zin meer”, zegt Erwin Hoek, lid van de wijkraad Heuvel. “Maar hoe zien jullie het dan voor je?”, vraagt Haagh. “Strengere handhaving. Het probleem bij de bron aanpakken. Zoals de wijkagent bij de basisscholen doet in Heuvel. De klassen langsgaan en de kinderen bij naam leren kennen. Ze voorlichting geven en ze vervolgens niet uit het oog verliezen.”

Met de huidige crisis en het beperkte budget lijkt het erop dat er nog een lange weg is te gaan. De PvdA weet nu in ieder geval waar de meeste prioriteit ligt in Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief