Nieuwjaarsduik leuk, maar gevaarlijk

  Nieuws

BREDA – Voor een Nieuwjaarduik hoef je als Bredanaar niet naar Scheveningen. De Galderse meren is benoemd tot officiële plaats om een Nieuwjaarduik te doen. 1 januari om 15.00 uur gaan de Unox-mutsen op en mag je het water betreden.


Helemaal veilig is zo’ n duik niet, zo zegt Marcel Huijbrechts, instructeur en vicevoorzitter van de reddingsbrigade in Breda. “Het is belangrijk dat de duikers goede voorlichting krijgen voordat ze het water in gaan.”

Het is van groot belang dat de zwemmers goed uitgerust zijn, stelt Huijbregts. "Je lichaam moet gezond en in goede conditie zijn voor een duik. Blijf zo kort mogelijk in het water, dat is mijn advies.”

Want, al zal niemand dat van plan zijn, een uur in de Galderse Meren is al dodelijk met deze temperaturen, na een half uur raak je bewusteloos. “Als je nog maar net in het water bent, dan krijg je al last van je spieren.”
Niet alleen goede voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk. Het opwarmen gaat ook niet vanzelf. “Je moet jezelf niet te snel laten opwarmen. Een warme douche na het zwemmen raad ik af. Je lichaam koelt dan alleen maar verder af omdat je poriën open gaan staan door de warmte. En een lekker glaasje Glühwein na de duik, die zou ik ook maar laten.”

De beste manier om jezelf op te warmen is ook nog een gezellige. "Warm je op aan elkaar. De lichaamswarmte van een ander is een goede manier om je eigen lichaam ook weer op temperatuur te krijgen."

De duik bij de Galderse meren is op strand C.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief