Wessel Keizer kijkt anders naar Breda

Nieuws

BREDA – Fotograaf Wessel Keizer kijkt anders, zo merkt hij geregeld. “Laatst nog vroeg een vrouw, ‘Wat ziet u ? Of liever wat denkt u te zien?’” Keizer ziet een prachtige stad, zo blijkt uit zijn fotoboek, dat zaterdag gepresenteerd wordt: ‘De stad, een fotograaf en zijn fiets.’

“Het boek gaat over de liefde voor de stad. Ik ben dol op Breda. Ik vind het leuk om mijn fiets te pakken en mijn fiets achterna te gaan. Ik kom altijd mooie dingen tegen. Al komt dat ook door de manier waarop je kijkt. Daar heb ik in al die jaren wel oog voor gekregen.”

Soms roept dat weleens vragen op bij omstanders, zoals bij die mevrouw. “Ik was bezig met de weerspiegeling in het water bij de Kogelvanger. Daar hou ik van. Je krijgt de meest waanzinnige beelden. De kleuren, de spiegelingen, de rimpels in het water met het effect van de wind. Dat is iets wat ik graag doe, een soort schilderijen maken.”

In het boek, met bijna vierhonderd foto’s, staan diverse voorbeelden van Keizers schilderijtjes. Het is echter ook concreet, maar allemaal met één doel: “De sfeer in de stad weergeven. De meeste fotoboeken over Breda zijn heel thematisch, zoals de boeken van Johan van Gurp, die ik overigens fantastisch vind. Ik wil mensen bewust maken van wat er allemaal te zien is in de stad, dat mensen zeggen ‘in zo’n stad zou ik wel willen wonen’.”
“Ik realiseer me net, dat veel mensen die ontzettend dol zijn op Breda, geen geboren Bredanaars zijn. Ik ook niet. Ik ben geboren in Steenbergen, heb in Dordrecht en Utrecht gewoond en ben na mijn diensttijd en studie in Breda terechtgekomen. Niet-Bredanaars zijn vaak trotser. Waarschijnlijk omdat je het als geboren Bredanaar gewoon vindt.”

Keizer fietste voor zijn boek de wijken en dorpen in. “Ik laat het altijd op me afkomen. Soms is het wat meer architectuur, soms wat meer mensen.” In het boek naast foto’s van vaste waarden, als de militairen, NAC en de kerken, ook een aantal verhalen van zes Bredanaars. Onder meer Journalist Eugene Loomans, (‘Die mocht niet ontbreken’), planoloog Frans Maas en kaasboer Jac. Hennekam. Paul Haverman tikte de verhalen op. “Ze hebben allemaal een heel ander verhaal, een andere achtergrond. Opvallend is, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was, dat ze op een na allemaal wel iets vertellen over de stad op een manier van ‘toen fietste ik..’”

Keizer zelf fietst ook bijna alles in de stad. Of hij loopt. “Elke middag ga ik tijdens de lunch de stad in. Negentien van de twintig keer kom ik met wat terug, soms wel tweehonderd foto’s.” De voortdurende productie van Keizer moet vormgever Ton Homburg soms tot wanhoop hebben gedreven. “Kwam ik weer aan. ‘Deze moeten er eigenlijk ook in.”

‘De stad, een fotograaf en zijn fiets’ wordt zaterdagmiddag om 17.00 uur gepresenteerd bij Van Kemenade en Hollaers, Ginnekenweg 269/271

www.wesselkeizer.nl
www.uitgeverijvankemenade.nl