'Vrijheid is het hoogste goed'

  Nieuws

BREDA – Burgemeester Van der Velden stond zondagmiddag stil bij de bevrijding van Breda, 29 oktober 64 jaar geleden. Onder ruime belangstelling herinnerde Van der Velden aan de daden van de Poolse bevrijders. Eerst aan de Ettensebaan, later aan de Vogelenzanglaan.


>> Meer foto's herdenking

Aan de Ettensebaan verhaalde Van der Velden over de Eerste Poolse Pantserdivisie die onder leiding van Generaal Maczek Breda bevrijdden, op die 29e oktober 1944.

“Onderduiken hoefde niet meer, de angst verdween, iedereen kon weer frank en vrij over straat, kortom, het begin van een nieuwe periode brak aan”, zo sprak de burgervader. “Een periode die nu alweer bijna een mensenleven duurt, en waar we niet dankbaar genoeg voor kunnen zijn.”

Er was, muziek en bloemen, de Last Post. Ook woonde een aantal veteranen de herdenking bij. “Het is goed dat u deze dag in ons midden bent, juist om die herinnering nog sterker te maken, en onze dank nog duidelijker richting te kunnen geven”, zo gaf Van der Velden aan, die vervolgens stilstond bij de gesneuvelde militairen, die aan de Ettensebaan en in het Ginneken begraven liggen. Die hun weg van Engeland naar huis nooit hebben kunnen afmaken.
“Wij, Bredanaars, zijn echt eeuwige dank verschuldigd aan deze mannen.”

Hij verwees naar de keren dat hier herdacht is, en herdacht zal worden. “Want vrijheid is niet gewoon. Vrijheid is het hoogste goed. En daarvoor danken wij de Polen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief