Logo bredavandaag.nl

Jongeren proeven aan de politiek

  Nieuws

BREDA – Geboeid zit een aantal 5 vwo’ers deze maandagmorgen te luisteren en te kijken naar het toneelstukje dat enkele raadsleden voor hun opvoeren. Het is weer eens wat anders op de maandagmorgen. Het doel? Jongeren laten kennismaken met de politiek.


De afgelopen weken hebben de leerlingen alvast wat voorbereid op school. “Een project over openbaar vervoer”, vertelt de een. “Maar straks worden we aan een raadslid toegewezen.” En dan begint het echt.
Kwart over negen. De 35 scholieren van de Nassau-scholengemeenschap, Prisma Graaf Engelbrecht, het Stedelijk Gymnasium, Newmancollege en Markenhage nemen eerst plaats op de publieke tribune. Even daarvoor waren ze ontvangen met een kop koffie, thee of een sapje. De raadzaal komt ze bekend voor. “Met school zijn we hier al eens geweest.”
Eenmaal binnen spreekt burgemeester Van der Velden de deelnemers aan het project toe. “Ik hoop dat jullie in juni denken, ‘ik wil graag meedenken’. Kijk nu naar de economie. Daar wordt ook aan de politiek gevraagd richting te geven. Ik denk dat ook jullie daar als middelbare scholieren een bijdrage aan kunnen leveren.”
Wat is de bedoeling? De scholieren gaan de komende tijd echte raadsvoorstellen bedenken om de verkiezing van het beste idee te winnen. Van der Velden: “Reële ideeën maken de beste kans. Het plan om de binnenkant van de raadzaal paars te verven zal weinig kans maken.”
Voor het project ‘Jeugd en Politiek’ heeft de gemeenteraad heeft € 5000 gereserveerd. De komende maanden werkt iedere groep aan een project. Op een slotbijeenkomst in april presenteren de groepen vervolgens hun ‘raadsvoorstel’ en gaan ze onderling in debat. Raadsleden beslissen na het debat welke school wint.

Na het welkomstwoordje volgt een kleine voorstelling. Een aantal raadsleden is opgedeeld in fictieve politieke partijen en speelt een commissievergadering na. Compleet met eerste en tweede termijn, vragenronde en inspreker.
Het wordt een humorvolle vergadering (!), waarin de raadsleden onderling wat steekjes onder water gaven, verwijzend naar onderwerpen die in de echte raad spelen. “Voorzitter, graag vraag ik ook uw aandacht voor de nachtbus van half vijf”, sprak Selcuk Akinci (normaal GroenLinks) namens de partij Midden Op Stip. “Daar zijn wij niet voor, wij willen de discussie niet van ‘mijn zoon of dochter mag wel met de nachtbus’, terwijl hij om half een thuis moet zijn.”? Zo verwijst Akinci naar het debat van afgelopen donderdag over sluittijden en het alcoholmisbruik onder jongeren, en specifieker naar de standpunten van het CDA.

Het zal de meeste scholieren ontgaan zijn. Maar misschien dat ze in april, als volleerd raadslid hun standpunten met evenveel flair voor het voetlicht weten te brengen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief