Logo bredavandaag.nl

Bredanaar wint zaak van Essent

  Nieuws

BREDA – Bewoners van een huis met stadsverwarming kunnen een bedrag van enkele honderden euro’s terugvragen van Essent. Dat stelt het Bredase comité Woekerwarmte op basis van een uitspraak van de Geschillencommissie voor Energie en Water.
Bredanaar Boerema slingerde de zaak aan. De geschillencommissie gaf hem gelijk in zijn zaak tegen Essent Retail Energie. Voor Boerema betekent dit een terugbetaling van € 654,- over een periode van 5 jaar. De uitspraak van de commissie houdt in dat veel woningen die langer dan 30 jaar op stadsverwarming zijn aangesloten ten onrechte een aansluitbijdrage via het vastrecht betaalden.
Kees van Rhijn van het comité WoekerWarmte geeft aan dat die periode van 30 jaar essentieel is. “Feitelijk gaat het om een lening voor de aansluitkosten die in dertig jaar aan Essent moest worden terugbetaald. En Essent is na die periode gewoon doorgegaan met innen.”
Volgens Van Rhijn gaat het in Breda om ‘behoorlijk wat huizen.’ Breda startte begin jaren zeventig met het aansluiten van woningen op stadsverwarming
Om het geld terug te krijgen moeten bewoners – zowel huurders al eigenaars van een huis met stadsverwarming wel zelf hun zaak aanhangig maken bij de geschillencommissie. Het huis waarin ze wonen moet langer dan dertig jaar geleden aangesloten zijn op de stadsverwarming.
Van Rhijn hoopt dat Essent met een voorstel tot schikking komt voor alle betrokkenen. “Ik kan me voorstellen dat ze niet zitten te wachten op een wagonlading bezwaarschriften. En als dat niet zo is? Dan gaan we ze een handje helpen.”


Het comité WoekerWarmte bestaat uit Erkal Üçerler (gemeenteraadslid CDA-Breda), Klaske van Dijk (Haagse Beemden), Henk Seijkens (IJpelaar), Kees van Rhijn (Haagse Beemden). Het comité zet zich in om tot eerlijke stadsverwarmingtarieven te komen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief