Logo bredavandaag.nl

Fietsen in fietstunnel onder station mag niet

  Nieuws

SPOORBUURT - Het ontwerp voor de nieuwe fietstunnel onder het station slaat de plank volledig mis wat betreft moderne, fietsvriendelijke fietservoorzieningen. Volgens Otto Knitel van de Fietsersbond is het jaren-50 fietsgootje dat er straks ligt, niet iets wat de fietsforenzen verwachten van een moderne stationshal.


Volgens de fietsersbond waren de fietsforenzen eveneens verbijsterd over de nieuwe tunnel. “Je daalt al af met je fiets in een fietsgootje uit de vorige eeuw, waarna je in ook nog eens terechtkomt in tunnel waar je niet eens mag fietsen”, zegt Knitel. De fietstunnel is al een tijd veranderd in een looptunnel. Het alternatief is omfietsen, maar dan moet de fietser volgens Knitel nog wel even 850 meter meer afleggen.

Het aantal beschikbare fietsparkeerplaatsen lijkt de voetgangerstunnel ook niet echt bepaald ten goed komen, denkt Knitel. “De capaciteit van de stalling aan de zuidzijde zal direct ontoereikend blijken, omdat iedereen zijn fiets aan die kant laat staan. Laat die tijdelijke fietsrekken in de Willemstraat voorlopig maar staan.”

Piet Hein Scheltens (GroenLinks) valt Knitel bij. “Hoewel Otto Knitel politiek wat achterloopt, heeft hij een punt. Als deze tunnel ook nog eens fietsonvriendelijk wordt, dan is dat wel een schande voor dit dossier.” Ook Fuik vindt dat twee ‘slechte fietsroutes’ absoluut geen optie zijn. De oplossing die er nou ligt, past niet in deze tijd, vindt PvdA’er Frans Szablewksi. “Hier moeten we toch echt nog eens naar kijken.”

“Het ligt er maar aan waar je vandaan komt”, vindt wethouder Wilbert Willems. “Het is wellicht even wennen, maar voor forenzen uit bijvoorbeeld Haagse Beemden verandert er weinig.” “Bovendien”, zo geeft Willems aan, “is het geen publiekskwestie. De tunnel is nu eenmaal van de NS en ProRail, niet van de gemeente.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief