Afbeelding

‘Een witte Kerst is een uitzondering’

Nieuws

BREDA – Het beroemde weerpraatje is iedereen wel bekend. Zeker in een land als Nederland is de weersvoorspelling een belangrijk dagelijks gespreksonderwerp. BredaVandaag.nl weerman Nico Koevoets is in West-Brabant een expert op dit gebied. Al 30 jaar houdt hij de ontwikkelingen strak in de gaten. “Het heeft invloed op heel de maatschappij.”

Koevoets heeft er nooit zijn professie van gemaakt. Naar eigen zeggen door gebrek aan wiskundig inzicht, maar de weerman in hart en nieren is al vanaf 1978 gebiologeerd door de meteorologie. Het is voor hem meer dan een uit de hand gelopen hobby.

“Mensen zijn altijd geïnteresseerd in de weersverwachting. Ze zijn voor een groot deel afhankelijk van de omstandigheden. Van jongs af aan houd ik al staatjes bij. De wisseling van het weer is boeiend. Het kan hier elke dag anders zijn en je hebt natuurlijk vier totaal andere seizoenen. Dat is prachtig.”

Hij verzorgde in het verleden de weerberichten voor onder meer het Brabants Nieuwsblad en een aantal radiostations. Nog steeds is hij te horen op een lokale zender en is nu dus te lezen op BredaVandaag.nl.

In de dertig jaar ervaring staan een aantal momenten Koevoets helder voor de geest. Een Paar extreme weesomstandigheden springt er met kop en schouder bovenuit.

“De winter van ‘78/’79 vroor het erg hard en dat weken aan een stuk. Toen kon je zelfs op straat schaatsen. En de storm van 1990 met rukwinden van orkaankracht. Dan stond ik ergens in een veld de snelheden te meten en werd zowat omver geblazen.”

Klimaatsverandering is een hot item en daarom is de hele week in Kopenhagen koortsachtig overleg tussen de regeringsleiders van de hele wereld. De Temperaturen stijgen en de weersomstandigheden veranderen. Koevoets verzamelde de afgelopen drie decennia regionale gegevens en ook hij constateert verandering.

“Het is daadwerkelijk warmer geworden. Dat kan ik precies zien in de verzamelde data. Ik heb berekend dat de laatste jaren de temperatuur twee graden is gestegen. Eind jaren tachtig een graad en begin 2000 ook weer een graad.”

Wat de precieze oorzaak is, daar kan Koevoets geen vinger opleggen. Hij denkt dat het een combinatie is van menselijk handelen en natuurlijke temperatuurschommelingen. In ieder geval heeft het volgens hem niets te maken met de zeldzaamheid van een witte Kerst.

“De kaarten zijn dit jaar gunstig geschud. Het is koud en er zijn sneeuwkansen, maar je kunt pas vier dagen van te voren een goede voorspelling maken. Buiten dat is er in de 20e eeuw maar ongeveer drie keer een witte Kerst geweest. Rond eind december is vaak sprake van kerstdooiweer. Daar kun je de klok op gelijk zetten. Een Witte Kerst is echt een bijzonderheid.”