Logo bredavandaag.nl

Eigenaar rookcafé: Weinig vertrouwen in rechtszaak

  Nieuws

BREDA - Als je het over een echt ouderwets buurtcafé hebt, denk je aan Café Victoria in de Oranjeboomstraat in Breda. Het café, midden in een woonwijk met veel vaste gasten uit diezelfde wijk, bruine lambrisering aan de muur, tegels op de vloer, oude kleedjes op tafel en altijd een hardnekkige, ouderwetse rookwalm. Voor dat laatste moet hij voor de rechter verschijnen.


Een kroeg van ‘ons kent ons’, gezellig. En ondanks het rookverbod hangt er nog steeds die rookwalm. En die is hier hardnekkig. Eigenaar Tonny van Haperen, zelf een roker, heeft sinds eind oktober drie boetes op zijn naam staan.

De Kachel
Als klap op de vuurpijl volgde een dagvaarding, wat betekent dat Victoria het tweede café in Nederland is dat voor de rechter moet verschijnen wegens overtreding van het rookverbod. Van Haperen, net terug uit een enigszins onbezorgde vakantie in Spanje, zag de bui al hangen en koos voor ervaring. Hij schakelde de twee advocaten in die de eigenaar van rookverbodovertreder café De Kachel in Groningen ook hebben verdedigd. De Kachel kreeg overigens een boete van 1200 euro en een maand voorwaardelijke sluiting. Een hoger beroepszaak moet nog komen.

Gesprek van de dag
De rechtszaak van 23 maart is het gesprek van de dag aan de bar. Van Haperens vrouw Marian verbaast zich nog steeds dat ze wordt beschuldigd van een zwaar misdrijf. "Belachelijk, ik ben helemaal geen misdadiger", betoogt ze terwijl ze een fluitje tapt.

Opeens verschijnt er een verkoper aan de bar. Hij wil het café een rookruimte aanbieden. Maar de man krijgt nul op rekest. "Eerst die advocaten maar eens betalen", zegt de barvrouw.

Ondanks zijn ervaren advocaten ziet de café-eigenaar Van Haperen de rechtszaak somber in. "We gaan het niet winnen", meent hij. "Klink moet echt eens wat gaan doen. Er zijn duizenden cafés die er op deze manier aan onderdoor gaan. Ook ik. Kijk maar naar mijn omzetten van augustus en september, dramatisch laag.” In juli moest hij daarom zijn personeel ontslaan.

'Na derde boete al raak'
Het stoort Van Haperen dat de Voedsel- en Warenautoriteit zo slordig omspringt met de boetes die ze uitdelen. “De tweede en derde boete, de dagvaarding, heb ik inmiddels binnen. De eerste nog niet, nog geen acceptgiro van gehad. De vierde is ook binnen, die is zelfs al betaald. Het rare is dat een lunchroom in Breda-Noord ook vier boetes heeft, maar nog niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Bij mij was het bij de derde boete al raak”, reageert de eigenaar geprikkeld.

Van Haperen put echter wel hoop uit het voorstel van de SP. Die partij vindt dat er in kleine kroegen zonder personeel wel gerookt zou mogen worden. Ook omdat die kleine cafés geen ruimte zouden hebben voor een apart rookhok. Dat is voor het kleine Victoria wel van toepassing. Zijn personeel heeft hij net na de zomer al moeten ontslaan.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief