Logo bredavandaag.nl

Geeren-Zuid komende jaren in steigers

  Nieuws

BREDA – De wijk Geeren-Zuid staat als het aan de woningcorporaties Singelveste/Alleewonen en Wonenbreburg ligt, de komende jaren in de steigers. Het plan dat de buurt op ruimtelijk, sociaal en economisch gebied moet verbeteren gaat meer dan honderd miljoen kosten.


>> Kans voor kansarme jongeren

Door Serge Mouthaan

De woningbouwverenigingen presenteerden het Integraal Wijkontwikkelingsplan Geeren-Zuid (IWOP) woensdagmiddag aan wethouder Henk Snier. Het behelst de renovatie van huizen, sloop van woningen voor nieuwbouw, betere toegangswegen en meer en betere ‘groenplekken’ in de buurt, zoals een park. Directeur van Singelveste/Alleewonen Harry Reininga zei dat het niet alleen gaat om de fysieke investering, maar dat er ook op sociaal gebied aandacht voor de buurt moet zijn.

Reininga: “Wij hebben de bewoners betrokken bij het maken van de plannen. Hierdoor hebben wij de plannen verder uitgewerkt en verbetert. Het gaat dan bijvoorbeeld over een nieuw schoolgebouw en een multifunctioneel buurthuis.”

De wethouder van financiën en wijkontwikkeling reageerde positief op de presentatie van het plan. “Het zit goed in elkaar. Ik vind het sterk dat de bewoners en andere partijen zijn geraadpleegd.”

Volgens Reininga moet de gemeente bijspringen in de financiering van het project wat zo’n 140 miljoen gaat kosten. De directeur meldde dat van het totale bedrag ongeveer 30 miljoen onrendabel is en een deel daarvan besteed wordt aan openbare ruimtes en een schoolgebouw. De PvdA-wethouder liet blijken dat hij de plannen ziet zitten. Snier: “Ik heb vertouwen in de samenwerking en ik denk dat ik na goed overleg met het college wel uitkom.”

Wanneer het project doorgaat krijgen de bewoners van de sloopwoningen van de gemeente en de woningcorporaties in heel Breda voorrang bij de keuze van een nieuwe woning. Dat wil niet zeggen dat alle bewoners in Geeren-Zuid kunnen blijven. “Wij kunnen geen garanties geven. Dat is afhankelijk van het woningaanbod op dat moment. Maar we hebben al een overeenkomst met honderd huishoudens. Ongeveer vijf daarvan hebben nog geen vervangende woning dus dat is goed verlopen”, aldus Monique van Winkel projectleidster van de corporaties.

De eerste fase, het groot onderhoud aan de Lelystraat, is al afgerond. De volgende stap is het renoveren van de woningen langs dezelfde straat en moet in de loop van dit jaar klaar zijn. De rest van het project duurt tot en met 2018.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief