Jaaroverzicht 2009: Juli

  Nieuws

Deze maand blijven in Breda de eerste cafés tot vier uur open, heeft BredaVandaag.nl een gloednieuwe service: de middagmail, en is waveboarden de nieuwste rage onder de jeugd. Een trieste gebeurtenis in juli is een auto-ongeluk waarbij een oud-leerling van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum en haar broer omkwamen.


Ook geeft burgemeester Peter van der Velden toestemming voor een negende coffeeshop in Breda. In de meeste gemeentes in Brabant gaan ze begin september weg, maar na sluiting van coffeeshop Mediterannee aan de Ginnekenweg is er een plaats vrij voor een andere softdrugondernemer in Breda.

De Bibliotheek Breda heeft de uitvinding tegen omwaaiende bladzijdes tijdens het lezen buiten: de e-book reader. Met dit apparaat kun je digitaal boeken lezen met het gemak van een paperback. In de Centrale Bibliotheek kan ieder volwassenen lid, op vertoon van zijn ledenpas en ID-kaart, één van de vier aanwezige readers lenen. Die worden gratis verstrekt, maar bij te laat inleveren wordt er 50 eurocent per dag gerekend.

Niet alleen de bibliotheek maakt nieuwe ontwikkelingen door, ook de plannen voor de eerste fase van het Stadionkwartier zijn uitgewerkt. Projectontwikkelaar Heja besluit in overleg met de gemeente dat de supermarkt Jumbo achter het Rat Verlegh Stadion komt, terwijl eerst de bedoeling was dat er een Albert Heijn XL zou komen. Daarnaast verhuist het winkelcentrum De Lunet naar Steenakker-Zuid.

Gedupeerde beleggers van het failliet verklaarde Partrust besluiten dat ze zelf het beleggingsbedrijf op de rails houden. Daarom hebben ze een stichting opgericht en kwamen ze deze maand bijeen om een financieringsplan op te stellen.

De vlag hing in juli halfstok bij het Onze Lieve Vrouwe Lyceum voor oud-leerling Ellen Peeters. Zij kwam samen met haar broer om het leven bij een auto-ongeluk. Het 17-jarige meisje was net geslaagd voor haar diploma. In het Lyceum vond een herdenkingsdienst plaats voor haar.

Fijner nieuws is het succes van de Valkenbergconcerten gedurende de hele maand, ook wel Palm Parkies genoemd. De optredens waren zeven weken lang gratis te bezoeken.

De nieuwste rage onder de jeugd is waveboarden. Deze trend is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar het geïntroduceerd werd door Street Surfing. Het is een combinatie tussen snow-en skateboarden. Met één wieltje voor en een wieltje achter probeer je je evenwicht te bewaren om zo rondjes te rijden of stunts uit te voeren.

BredaVandaag heeft er een extra service bij: de Middagmail. Elke werkdag tussen vier en half vijf ploft de Middagmail in de digitale brievenbus. In de mail wordt het laatste Bredase nieuws van de dag ,zoals gewend, overzichtelijk gepresenteerd. Naast het meest actuele nieuws, biedt de nieuwsbrief dagelijks een overzicht van de eerstvolgende evenementen in de stad.

Vriens Opel maakt in juli met een nieuwe eigenaar een doorstart, nadat de dealer in april failliet ging. Aan het roer staat Huub Janssens, die ook Perfekta nieuw leven inblies. Vriens Opel gaat in Breda werken vanuit het voormalige pand van Saab aan het Minervum.

Breda wil meer gebruik maken van de haven en transport over water . De gemeente gaat onderzoeken of een eigen containerterminal gewenst is.

Een extra service in de horeca is drie defibrillators die in Café Sam Sam, Parc en de Coremaet komen te hangen deze zomer. De horecavereniging de Wandelerij zorgt voor deze hartmassageapparaten. Ander horecanieuws is dat de eerste acht cafés in Breda eind juli voor het eerst tot vier uur open mogen blijven. Het gaat om discotheken Bash en Showtime en de cafés Walkabout, Dependance, Onze Henk, 't Stammeneke, het Paviljoen en Millertime.