Peloton Bredanaar klaagt commandant Uruzgan aan

Nieuws

BREDA – De Bredase militair Maurice Vissers dient met zijn peloton een aanklacht in tegen een compagniescommandant aan wegens zijn gedrag in Uruzgan tijdens een verkenningsmissie. Dat maakte Zembla bekend in de uitzending van zondagavond.

Vissers verwijt de compagniescommandant 'levensgevaarlijk gedrag'. Een andere commandant, Karel, vindt dat de man 'psychologisch moet worden onderzocht'. In oktober kreeg Vissers nog een onderscheiding uit de handen van minster van Defensie Eimert van Middelkoop door zijn verdiensten in Uruzgan.

Het verkennerspeloton werd in september 2008 in zijn geheel wegens weigering van een dienstbevel drie weken op non-actief werd gezet. Onderofficieren uit het peloton dienen volgende week een klacht in bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht(IGK), omdat ze het nog steeds niet eens zijn met de wijze waarop de zaak door defensie is afgehandeld.

De Marechaussee heeft de zaak onderzocht, maar kwam terug zonder bewijs. Wel werden er twee militairen daarna naar huis gestuurd. De militairen willen nu rehabilitatie voor het complete peloton. Bovendien moet de kapitein worden bestraft voor zijn gedrag. Die is onlangs bevorderd van kapitein tot majoor en gaat binnenkort opnieuw naar Uruzgan.

Het verkennerspeloton kreeg de opdracht de in- en uitgangen te verkennen van een dorp waar veel Taliban zat. Ze moesten bekijken hoe dichtbij ze konden komen totdat ze beschoten werden. Er stond vier dagen voorbereidingstijd voor deze gevaarlijke opdracht. Het peloton wilde meer tijd, omdat ze later terugkwamen dan gepland van een andere opdracht.

De commandant was het hier niet mee eens. “Hij zei: ‘Verkenners, zitten!”, zegt Vissers. “De moeder van mijn moeder is Duits. Ik ben een Pruisische leider en bij mij ist Befehl ist Befehl. En mij interesseert het niet wie hier sneuvelt, jij, jij of jij. Je lichaam gaat terug naar Nederland en we gaan door met de opdracht’, zo zou de kapitein hebben gezegd. "We zijn ten onrechte neergezet als een stel dienstweigeraars", aldus Vissers. "We zijn bezig met een vredesmissie, niet met een oorlog."