Afbeelding

Meeste gestelde vragen over plastic afval inzamelen

Nieuws

BREDA - Sinds 1 januari dit jaar staan in Breda tien oranje containers waarin plastic afval ingezameld kan worden. De overige bakken laten nog even op zich wachten. Maar hoe zit het nou precies met het inzamelen van dat plastic afval? Hieronder de meeste gestelde vragen én de antwoorden:

Waar staan de oranje inzamelcontainers voor plastic verpakkingsafval?
Prinsenbeek: op de Markt
Haagse Beemden: Heksenwiel, aan de Heksenakker en aan de Heksendans
Hoge Vucht: Moerwijk, aan de Antwerpenstraat en op de hoek Antwerpenstraat/Brusselstraat
Teteringen: Scheperij, aan de Schijfstraat
IJpelaar: Winkelcentrum de Burcht, aan de Genhoesstraat en Lunenburgstraat
Ulvenhout: Chaamseweg, ondergrondse container (oranje zuil) bij supermarkt.
Boeimeer: aan de Langendijk
Milieustation, Slingerweg 9
Milieustation, Spinveld 9

Waarom zijn de extra oranje containers er nog niet?
Dit kwam in eerste instantie door productieproblemen in Oost-Europa. Door extreme kou (-30) en heel veel sneeuw was er geen transport mogelijk. Toen de containers eenmaal in Breda waren, heeft de leverancier ze afgekeurd. Ze waren namelijk te slecht afgewerkt. Nu zijn containers besteld die in Nederland zelf worden gemaakt. Vanaf de laatste week van februari worden de containers geplaatst bij winkelcentra waar nog geen containers staan.

Waarom is de inwerpopening van de containers zo klein?
Bij de nieuwe voorzieningen zijn de inwerpopeningen groter. Als ze te groot worden gemaakt, bestaat de kans dat er huisvuilzakken met restafval in gedeponeerd worden.

Waar kan ik de zakken krijgen?
De zakken zijn in enkele winkels te koop, maar aangeraden wordt om plastic tasjes te gebruiken die gratis bij winkels mee te krijgen zijn. In zo'n tasje kunt u plastic verpakkingsmateriaal verzamelen. Het is het juiste plastic en past goed in de inwerpopening van de oranje containers.

Kunnen de oranje inzamelcontainers sneller leeggemaakt worden?
Vanaf nu worden de containers voor plastic verpakkingsafval elke dag leeggemaakt van maandag t/m zaterdag.

Waarom is er geen huis-aan-huis inzameling in Breda?
Huis-aan-huis inzameling is uitgetest in een paar proefwijken onder andere met behulp van duobakken. Maar dat leverde een aantal technische problemen op. De duobakken konden moeilijk leeggemaakt worden vanwege het geringe gewicht van het plastic. De menging met papier leverde verwerkingsproblemen op. Vanwege die problemen en ook door hoge inzamelkosten is besloten om in Breda niet huis aan huis in te zamelen.

Waarom worden alleen plastic afvalverpakkingen ingezameld? En niet ook andere plastic producten?
Massieve plastic producten, zoals bijvoorbeeld tuinstoelen, zijn veelal gemaakt van samengesteld plastic. Verpakkingen daarentegen bestaan vaak uit een pure vorm van plastic. Dit zorgt ervoor dat er met plastic verpakkingen betere recyclingresultaten te behalen zijn.

Wat gebeurt er met het plastic verpakkingsmateriaal na inzameling?
Na inzameling wordt het plastic verpakkingsafval tot balen geperst of geplet en vervolgens naar een sorteerstation gebracht. Daar worden de balen aan flarden gescheurd, losgeschud en ontdaan van vervuiling, metaal en papier. Vervolgens worden de verpakkingen gescheiden naar soort. Elke soort wordt apart in balen geperst en in de verwerkingsfabriek geschikt gemaakt voor verwerking. Het plastic wordt tot schilfers gemalen, gereinigd en vermalen tot korrels. Deze korrels worden granulaat genoemd en hiervan worden nieuwe plastic verpakkingen en producten gemaakt.

Wat wordt er van het gerecyclede plastic afval gemaakt?
Het granulaat vormt de grondstof waarvan weer nieuwe plastic verpakkingen, maar ook fleecetruien, behuizingen van mobiele telefoons en laptops, muis en toetsenbord, autodashboards, speelgoed, tennisballen en andere dingen gemaakt kunnen worden. Van 55 gerecyclede PET-flessen kan een slaapzak worden gemaakt en van 4 PET-flessen een brooddoos.